Första stipendiet från Charlotte Kallas stiftelse delas ut under Pajala marknad

Charlotte Kalla delar ut stipendium på Pajala Marknad.

Charlotte Kalla har tillsammans med hennes hemkommun Pajala upprättat en stiftelse till förmån för unga lovande idrottsutövare från Norrlands glesbygdskommuner. Ett första stipendium kommer att delas ut av Charlotte Kalla fredag klockan 18.00 på Pajala marknad 2018.

– Det känns helt rätt att vara med att hedra Charlotte Kalla genom att bidra till utvecklingen hos framtidens idrottsutövare, uttalar kommunstyrelsens ordförande Anna Kostet (V) och vice ordförande Jan Larsson (S).

Vid firandet av ­Charlotte Kalla i Tärendö på ­Skär­torsdagen annonserades att ­Pajala kommun upp­rättar en stiftelse i Charlotte Kallas namn. Pajala kommun avsätter i första hand 50 000 kronor till stiftelsen varifrån ungdomar kan ansöka om ett stipendium på upp till
15 000 kronor.

– Så himla roligt och jag minns själv hur betydelsefulla stipendier var för mig som ung idrottare säger Charlotte Kalla.

Vid firandet i Tärendö inbringade en auktion av ett porträtt av ­Charlotte Kalla, framtaget av konstnären Annica Waara – även hon bördig från ­Tärendö, ytterligare 30 000 kronor till ­stiftelsen.

Stiftelsen börjar ­således med en grundplåt på 80 000 kronor men kommunen har redan planerat för ytterligare insatser som kan bidra till stiftelsen. På marknadsfredagen klockan 18.00 kommer ytterligare ett porträtt av Charlotte Kalla auktioneras ut till förmån för stiftelsen.

– Vem som ska auktio­nera ut den nästa av de unika tavlorna, som inte kommer att tryckas i fler exemplar får vi se, men om Charlotte själv vill stå med auktionsklubban vore det såklart fantastisk kul, säger Janus Brandin, avdelningschef i Pajala, som tillsammans med Charlotte Kalla dragit upp rikt­linjerna för stiftelsen. Brandin meddelar även att flera företagare har hört av sig och kan tänka sig att bidra till stiftelsen och den goda gärningen som stiftelsen ska utföra.

På Pajala kommuns hemsida (www.pajala.se) finns nu information om hur man bidrar till stiftelsen och hur ungdomar kan ansöka om ett stipendium. En jury bestående av idrottsledare från idrottsklubbar i Pajala kommun kommer att gå igenom ansökningarna, men i slutändan blir det Charlotte själv som fattar beslut om vem som ska få ta emot stipendiet. n

Inlägget Första stipendiet från Charlotte Kallas stiftelse delas ut under Pajala marknad dök först upp på Pajala Turism & Evenemang.