Mat med kärlek och Corona-säkert julbord

Erika och Sophie Carlberg är nya restauratörer på Canis. Kökschef är Jocke Lundqvist. I helgen, den 20-21 november, är det premiär. Med stor matkärlek och kreativa Corona-anpassningar – inte minst för julbordet – hoppas teamet på en fin höst- och vintersäsong.

Mat lagad med kärlek och kreativa anpassningar till Corona-restriktionerna. Det är konceptet när Restaurang Canis i Älvsbyn nu åter öppnar i ny regi. Dessutom står samarbete med Vilda Kidz och snowboardskola med lunch och mellanmål på agendan. Och ett julbord utöver det vanliga.

– Jag kallskänka i botten och satsar nu på att driva Restaurang Canis efter många år inom

vården. Det känns så roligt men det krävs en hel del extra arbeta och kreativitet för att anpassa verksamheten till de skärpta Corona-reglerna, säger Erika Carlberg som är nya restauratören på Canis.

Med i teamet finns också dottern Sophie, som efter avslutade studier inom hotell och turism blir restaurangchef, samt erfarne kökschefen Jocke Lundqvist.

Premiär blir det till helgen, den 20-21 november.

– Vår kock Jocke har gedigen erfarenhet. Med hans kunskap och matkärlek erbjuder vi härliga rätter med i huvudsak svensk och regional prägel. Vi fokuserar på att jobba med lokala råvaror och i huvudsak ska vi göra allt som vi kan själv. Under premiärhelgen står t.ex. ryggbiff och regnbåge på menyn, berättar Erika.

Canis satsar mycket på regionala råvaror efter säsong – t.ex. kött från Nyhléns Hugossons i Luleå samt ett samarbete med JP charkdelikatesser i Notviken.

– Till en början har vi öppet för lunch på fredagar och för middag under fredags- och lördagskvällar. Nu blir det få rätter men vi utökar menyn successivt. På kvällarna har vi för- och efterrätter plus barnmeny – och alternativ som passar alla plånböcker.

Corona-koncept

De nya Corona-restriktionerna innebär att max 50 personer samtidigt får vistas i en restaurang. Högst åtta får sitta vid samma bord och det ska vara rejäla avstånd mellan besökare som inte är i samma sällskap.

– Nu är det enbart bordsbokning som gäller. Vi har anpassat möbleringen så att det inte blir trängsel och vi kör bara tallriksservering, säger Erika.

Canis satsar också på catering för de som vill ta del av den härliga maten hemma eller på andra ställen.

– Man kan antingen hämta maten här eller få den utkörd. Vi kan också duka upp och leverera mat till sällskap med egna lokaler, förklarar Erika.

Kreativt julbord

Det blir också julbord på Canis med ett innehåll och ett upplägg utöver det vanliga.

– För de som får plats för julbord i restaurangen har vi ett speciellt upplägg. Antingen designar man sina jultallrikar med rätter från julbordsmenyn och får dem bordserverade. Eller så kan sällskap på upp till åtta personer få eget julbord uppdukat där de sitter, berättar Erika.

– För de som får plats för julbord i restaurangen har vi ett speciellt upplägg. Antingen designar man sina jultallrikar med rätter från julbordsmenyn och får dem bordserverade. Eller så kan sällskap på upp till åtta personer få eget julbord uppdukat där de sitter, berättar Erika.

Innehållet på Canis julbord är alla de traditionella rätterna plus några specialiteter:

– Vi kommer att laga vår egen specialitet whiskey-gravade älgrulle och egen härlig gravad lax. Sedan blir det en speciell julsnaps från Skellefteå Bryggeri och ett läckert vörtbröd från Bageri Udden som ligger bara ett par kilometer härifrån, säger Erika.

Ett fint inslag under julbordssäsongen är samarbetet med Vilda Kidz – föreningen som vill ge barn meningsfull fritid och särskilt stötta utsatta barn.

– Vi har en ”Vild gran” i restaurangen där alla som vill kan lägga julklappar. Vilda Kidz delar sedan ut dessa till barn som har det tufft.

Kvällens” och snowboard

När skidbacken drar igång vid jullovet utökar restaurangen öppethållande och gör nya satsningar.

– Vi kör då ”kvällens” istället för ”dagens”. Många föräldrar som är trötta efter jobbet vill ändå åka med sina barn till slalombacken – då är det skönt att få en god husmansrätt serverad, säger Erika.

Under februari-mars blir det snowboard-skola med lunch och mellanmål.

– Snowboard-instruktören Wiktor Wallmark från Boden är lärare och vi ordnar god och värmande lunch och mellis till deltagarna.

Källa: Canis

0929-10540 cesallservice@hotmail.com
Mer information finns via CE`S Allservice på Facebook och Instagram.