Sara Bohlin, Svenska kyrkan i Älvsbyn: Därför är det viktigt att rösta i kyrkovalet

Sara Bohlin, informatör Svenska kyrkan i Älvsby församling.

– Att vara medlem i Svenska kyrkan och betala kyrkoavgift innebär att man är med och möjliggör hela våra rika och kostnadsfria verksamhet. Och om man röstar i kyrkovalet så påverkar man hur kyrkan ska använda sina medel.

Det säger informatör Sara Bohlin på Svenska kyrkan i Älvsby församling. Hon tycker att kyrkans betydelse för många i samhället blivit extra tydlig under pandemin.

– Vi har anpassat hela vår verksamhet utifrån pandemin. Våra gudstjänster sänds digitalt. Samtidigt håller vi kyrkorna öppna och arbetar diakonalt på ett Corona-säkert sätt. Vi är tillgängliga för att möta alla i denna utmanande tid. Och det är många som känner ett stort stöd i att kunna vända sig till kyrkan med sin oro och sina bekymmer i denna tid.

Sara anser att kyrkans verksamhet bidrar med många viktiga samhällsfunktioner och möter många viktiga behov bland människor. För att det ska fungera krävs engagerade människor som arbetar ideellt i de styrande organ på olika nivåer som tillsätts genom kyrkovalet

– Genom att rösta visar man sitt stöd för deras arbeta och har förstås möjlighet att lägga sin röst på dem som man tycker har bäst idéer om hur kyrkans verksamhet ska drivas.

Kyrkan en kulturbärare

Att kyrkan ska hjälpa människor att växa tro, finna stillhet och utvecklas är förstås en grundläggande del i verksamheten. Här är gudstjänster och andra kyrkliga möten centrala.

Men det finns så mycket mer. Kyrkan är en kulturbärare som förvaltar och underhåller våra fantastiska kyrkor och kyrkogårdar. Här arrangeras ju även de viktigaste ceremonierna i våra liv; dop, konfirmation, bröllop och begravningar.

– Sedan har Älvsby församling, liksom många andra församlingar, flera körer och ett rikt musikliv med flera evenemang året runt – även om verksamheten förstås haft svårt att hålla igång under pandemin, säger Sara.

Viktigt socialt arbete

Hon vill också framhålla det diakonala och sociala arbete kyrkan utför.

– Våra diakoner har under pandemin inte kunnat göra hembesök och träffa personer på samma vis som vanligt. Men de finns tillgängliga via telefon och mail. Och det går bra att träffa dem under ”samtalspromenader” med lämplig distans. Vi har här i Älvsbyn till exempel också ett bra samarbete med Kvinnojouren och andra lokala hjälporganisationer.

Inom diakonin kan församlingen hjälpa till med en rad saker, förutom samtal.

– Våra diakoner är bra ta att ge råd om myndighetskontakter och hur man exempelvis kan ansöka om skuldsanering, om man hamnat i ekonomiska bekymmer. Och är det akut kan vi även hjälpa med en matkassa, säger Sara.

Församlingens barngrupper, grupper för dagledig och besök på äldreboenden är andra exempel på kyrkans rika verksamhet i Älvsby församling. Även om verksamheter fått anpassas eller pausats under pandemin.

– Så visa ditt stöd för kyrkans viktiga verksamhet och lägg din röst på de nomineringsgrupper och personer som du tycker har bästa idéer om hur verksamheten ska bedrivas, avslutar Sara.