Undvik att skriva långstidsavtal

Det händer ganska ofta att vi träffar företag och föreningar som är besvikna för att de sitter fast i långa avtal med sina mediapartners.

Tyvärr skulle jag vilja säga, det är inte ett modernt sätt att göra affärer och att det är hög tid att börja värna om friheten att välja kanal och själv vilka man kan samarbete med. Det här gäller oavsett om man har att göra med oss på Gratistidningen, Norrbottens Media, Reklam 365 eller någon annan inom media.

Var på en inspirerande föreläsning för några år sedan med framtidsanalytikern Troed Troedsson och han förklarade på ett pedagogiskt och humoristiskt sätt hur inlåsning och exklusivitet är det sista man tar till när man tappar i konkurrensen och inte har så mycket annat att komma med. Som exempel lyfte han fram den tidens mobil- och bredbandsabonnemang. Ni som var med vet att det var många år man ingick i avtal när väl signaturen var skriven. Idag köper man både mobil- och bredbandsabonnemang utan bindningstider och de leverantörer som inte hakat på och kan erbjuda det försvinner. En aktuell slogan som rullas i TV-reklamen lyder ”Relationer skall förtjänas, inte bindas upp”. Känner ni till avsändaren? Just det, Telenor.

I bland passar det bättre med en uppkoppling via Telenor, än hos Alltele – eller vice versa. Det kan ha att göra med var vi befinner oss för tillfället, i huset, stugan eller utomlands. Leverantören kan ändra villkor och funktioner. Ibland ändras kanalpaketen och man tappar sin favoritsportkanal.

Friheten att välja är för många grunden i hur vårt samhälle fungerar. Därför är det få som vill skriva på ett avtal där man låser sig på lång tid och att man inte får göra något avtal hos någon annan. Inte innan avtalet löpt ut.

Så varför känns det rimligt att skriva på ett avtal där du måste annonsera en viss mängd hos en mediapartner, oavsett genomslag, och där du ibland inte heller får använda någon ”konkurrent”?

En kund som vi nyligen pratade med ville gärna börja samarbeta med oss, men företaget hade låst fast sig i ett tre år långt avtal med just exklusivitet. Tror ni att de var nöjda? Det är något vi måste börja reflektera över.

Med en mediemarknad som fortsätter förändras snabbt, där den som är stor och långsam lätt kan hamna på efterkälken, måste annonsörerna värna om sin valfrihet. Tryggheten i att kunderna är fastlåsta kan också få en redan långsam aktör att röra sig ännu långsammare, på direkt bekostnad av kundernas resultat. Sammanfattningsvis: Undvik att skriva långtidsavtal, så kan du synas och marknadsföra dig där det passar bäst just vid det här tillfället, inte där det passade bäst för två eller tre år sedan!

Att det sedan är viktigt att synas under lång tid för att du skall få störst effekt – det är en helt annan historia. Vi på Gratistidningen kommer inte att skriva långstidsavtal och låsa fast dig. Vi vill förtjäna vår relation!

Peder Gidlund
Norrbotten- och Gotland Gratistidning

Föregående artikelThe goalkeeper penalty paradox
Nästa artikelUpplagesiffrorna fortsätter rasa för NSD och Kuriren