Det största ­robbery som någonsin ägt rum i mänsklig­hetens historia

Förra veckan var jag i Visby och träffade kollegor på Gotland Gratistidning. Det är alltid härligt att landa på ön man förknippar med sommar, semester och sol. Jag kan rekommendera ett besök på Gotland även ”off-season” med den härliga havsnära känslan, historiken och ett lugn man inte får uppleva under de intensiva sommarveckorna.

Vi som jobbar med gratistidningarna i Norrbotten och på Gotland känner en stark medvind även fast vi i mångas ögon sysslar med något som många ”mediaförståsigpåare” dömt ut sedan länge – tidningar som trycks på papper. Det är sant när det gäller prenumererande dagstidningar som tappat drastiskt i upplagor. Gratistidningarna däremot ökar i popularitet både hos er läsare och annonsörer.

Varför är det så, kan man fråga sig – är inte ”det digitala” allena rådande i framtiden?

Det finns en övertro på det digitala. Idag är det uppenbart att marknadsförare har rusat iväg åt fel håll de senaste åren, och att en ökad satsning på digitala kanaler och riktade budskap inte har gjort det bättre – snarare tvärtom. Det är räckvidd, breda emotionella kampanjer och kreativt berättande som krävs för att skapa lönsamhet, snarare än precisionsmarknadsföring, fokus på egna kanaler och lojalitetsprogram.

Fredrik Hallberg, marknadsföringsexpert från Kapero berättade om just detta – vikten av spridning och att nå så många som möjligt på SprintAd-dagen. Han satte även fokus på spillet i den digitala marknadsföringen och beskrev det som ”det största robbery som någonsin ägt rum i mänsklighetens historia”. Det har visat sig att efter alla mellanhänder, botfreud, adfreud och ad-blockers återstår endast en krona av satsade 100 kronor – det är ett spill på 99%. Att de som sedan får se reklamen ”ploppa fram” på skärmen blir irriterade – är en annan historia.

“SPILLET I DIGITAL MARKNADSFÖRING. DET HAR VISAT SIG ATT EFTER ALLA MELLANHÄNDER, BOTFREUD, ADFREUD OCH AD-BLOCKERS ÅTERSTÅR ENDAST EN KRONA AV SATSADE 100 KRONOR – DET ÄR ETT SPILL PÅ 99%.”

Ännu ett tecken på att pendeln har vänt tillbaka till media med stor spridning som gratistidningarna har är signalerna vi får från nöjda annonsörer som syns lokalt varje vecka på de orter där vi finns. I Visby berättade en ny annonsör att de tappat fart med den ”media-mix” de kört under några år och ville börja nå ut ordentligt igen.

Peder Gidlund, Norrbotten- och Gotland Gratistidning

Föregående artikelUpplagesiffrorna fortsätter rasa för NSD och Kuriren
Nästa artikelNy plattform för Radisar: GratisRadis.se är lanserad