Möjligheter och risker med att förnya sig och prova-något-nytt

Det är surströmmingstider i Sverige. Den tredje torsdagen i augusti är premiären varje år.

Äntligen ropar vissa. Nej fy farao utbrister andra och rynkar på näsan. Jag själv hade förmånen att få besöka ”världens största surströmmingskalas” på Pite Havsbad i helgen. Ett mycket trevligt event som har ambition att växa ännu mer och där var kategorin gäster som ropade ”äntligen” i majoritet – det kan jag intyga.

Oavsett vilken kategori man tillhör tror jag de flesta håller med om att man skall våga prova. Även om lukten påminner mer om något som legat kvarglömt ute och som katten släpat in så är det många som blir frälsta av en utsökt smakupplevelse när de väl provat vår norrländska delikatess.

Och det är väl lite så överlag när det gäller invanda saker och gamla vanor och beteenden som vi lagt till med oss genom åren att de är svåra att ändra. Det är enklare att vara kvar i komfortzonen och gå i gamla fotspår än att ställa sig själv frågan varför eller nyfiket fråga sig själv om det finns ett annat sätt. Anledningen till det kan man fundera kring men ofta är det väl slöhet i kombination av rädsla för något nytt.

Ökade med annonsering i gratistidningen

Ett talande exempel på vad som kan hända när man provar något nytt är från Gotland. Vi får hela tiden feedback från företag som annonserar i våra gratistidningar i Norrbotten och på Gotland att de får enorm spridning och effekt av sin marknadsföring.

Innan sommaren fick vi besök av ett företag som kände att de tappat farten med den marknadsföring som de alltid kört i dagstidningar och -deras så kallade ”digitala mix”. De ville prova något nytt gå ur sina gamla fotspår och valde att annonsera varje vecka i Gotland Gratistidning under en prövoperiod. Det var mycket glada nyheter när vi fick återkoppling och besked om att de hade ökat kraftigt och ville fortsätta och utöka samarbetet.

Följa strömmen – riskabelt

Är det då alltid bra och förnya sig och ligga i framkant? Ofta men inte alltid skulle jag vilja säga. Speciellt inte om man följer strömmen utan att ha all fakta på bordet. Idag finns det en övertro på det digitala. Det är uppenbart att reklambyråer och marknadsförare har rusat iväg åt fel håll de senaste åren och att en ökad satsning på digitala kanaler och budskap inte har gjort det bättre utan tvärtom. Det är bara att lyfta fram Fredrik Hallberg, marknadsföringsexpert på Kapero från min förra mediakrönika som beskriver spillet i den digitala marknadsföringen som ”det största robbery som någonsin ägt rum i mänsklighetens historia”. Det har visat sig att efter alla mellanhänder, botfreud, adfreud och ad-blockers återstår endast en krona av satsade 100 kr – det är ett spill på 99%.

En slutfundering är såklart – tänk om det nu skulle vara så att jag på ålderns höst faktiskt skulle gilla surströmming men aldrig vågat provsmaka. Eller ännu värre, inte vågar prova marknadsföring i ett riktigt räckviddsmedia som gratistidningen. Hur mycket tillväxt och pengar förlorar företaget på det varje år?

Peder Gidlund, Norrbotten- och Gotland Gratistidning

Föregående artikelNytt Online-verktyg för privatannonser
Nästa artikel#norrköpingenting