#norrköpingenting

Kanske en lite missvisande rubrik! Norrköpings Tidningar (NTM) ägare av Norrbottens Media köper ännu fler tidningar, senast Piteå-Tidningen och Norran i Skellefteå.

Jag fick e-post om medianyheten från Mikael Arvidsson medarbetare på Boden Gratistidning i fredags men det var ingen överraskning. För oss som jobbar inom media var det väntat och att beskedet kom i slutet på året följer en trend på tidigare uppköp som Norrköpings Tidningar gjort. I fjol var det Sörmlands Media som förvärvades och NTM blev Sveriges största lokaltidningskoncern med förväntade stordriftsfördelar, rationaliseringar och centralisering av verksamheten.

Kiruna Annonsblad och Norrbotten Gratistidning står upp mot Norrköpings Tidningars ambitioner att få monopol i Norrbotten. Vi står stark i konkurrensen och den har varit utvecklande men framför allt är de stora vinnarna alla företag, föreningar, myndigheter och organisationer i Norrbotten som kan kommunicera och nå ut till rimliga priser.

Apropå att nå ut! I takt med tidningsupplagorna på NSD, Kuriren och PT minskar drastiskt – snart nere på 25-30% har mediehusen försökt lappa ihop räckvidden på annat sätt; webb, TV, radio mm mm. Det blir lite av ett luftslott och jag erinrar mig vad Staffan Hulten på RAM-institutet sa på en mediekonferens för några år sedan det är inte så lätt att göra TV som skall konkurrera med de kommersiella TV-bolagen. Det är precis samma sak som gör att det digitala satsningarna tidningshusen lägger allt sitt hopp till inte kommer att lyckas; räckvidden är för liten och de globala aktörerna såsom Google och Facebook är vassare.

Vi startade en resa i konkurrensen med Norrköpings Tidningar för tio år sedan i Kiruna när NTM -startade Extra Malmfälten och sedan TV-stationen 24 Malmfälten, Nya Kirunabladet, gratis utdelning av NSD i Kiruna och en svärm med digitala skärmar runt om på stan. Det mesta är nedlagt och i min värld borde man använt presstödet till journalister ute i länet istället för den här typen av mångmiljonsatsningar eller aktieutdelningar till Norrköping. Skattebetalarna har under många år sponsrat de stora tidningsägarna/finansbolagen i Sverige via det föråldrade press- och mediestödet.

“GRATISTIDNINGARNA ÄR LOKALA OCH VÅR AFFÄRSMODELL SKILJER SIG FRÅN TRADITIONELLA MEDIAHUS – VI PRIORITERAR SPRIDNINGEN…”

Gratistidningarna är lokala och vår affärsmodell skiljer sig från traditionella mediahus – vi prioriterar spridningen till kommunens medborgare och det skall vara GRATIS FÖR ALLA att få en lokal relevant tidning. Det är inte minst viktigt ur ett demokratiskt perspektiv. Vi bjuder in alla som har lokalt och relevant innehåll att vara med och bidra, så välkommen att vara med på vår fortsatta resa. Gratistidningen kan du lita på – riktig räckvidd som ger effekt.

Jo, en sak till – en uppmaning till er annonsörer, bind inte upp er med långtids- eller exklusivitetsavtal. Det behövs inte när det finns konkurrens.

#norrköpingenting #riktigräckvidd #kirunaannonsblad #norrbottengratistidning #teamgratistidningen

Peder Gidlund, Norrbotten- och Gotland Gratistidning

Föregående artikelMöjligheter och risker med att förnya sig och prova-något-nytt
Nästa artikelNy svensk rapport – Sociala medier stagnerar