Hemestra i Norrbotten

Tidig tisdag morgon och ett snabbt besök på Kallax Airport. Det som brukar vara en plats med puls och är nu tomt och öde. Inte en människa så långt ögat kan nå och flygtavlan där det annars listas avgångar och ankomster är helt svart. Det går inte många flyg i dessa tider och det påverkar både oss som privatpersoner men även affärsresor. Turist- och besöksnäringen är i princip lamslagen av den pågående Coronapandemin.

Vi är nog många som ställer sig frågan om hur det kommer att bli med resandet framgent. I närtid är det våra semesterresor det handlar om. Många drömmer om sommaren och planerar resor till när och fjärran. Själv brukar jag ofta vara i Frankrike då jag har min mor som bor i Paris och min syster lite längre söderut i Provence. De är också påverkade av det som händer och i Frankrike har restriktionerna varit tuffare än i Sverige med hemkarantän med endast begränsade möjlighet att ta sig till mataffärer och apotek. Min mor som är i riskgrupp beställer hem via ”paddan”. Det känns skönt att hon kan hantera dessa nymodigheter och att man kan ha kontakt via ”FaceTime” för att se att allt är okej.

Det man har förstått lite överlag är att semesterresandet blir begränsat i år. Det är också den information Folkhälsomyndigheten går ut med. Vad passar då inte bättre än att rikta blickarna mot det vi har på hemmaplan och i vår närhet – passa på att ”Hemestra” i Norrbotten.

”Hemester” är en semester som ägnas i eller i närheten av hemmet. Ordet är ett så kallat teleskopord bildat av hemma och semester, baserat på det amerikanskengelska begreppet ”staycation”. Uttryckets svenska variant myntades i radioprogrammet Spanarna.

Norra Sverige är populärt. När man i undersökningar frågar vilka turistattraktioner vi svenskar helst vill se i det egna landet, visar det sig att sju av tio platser ligger i Norrbotten. Anledningen till detta förklaras med att vandring och naturupplevelser blir allt mer populärt, särskilt under semestern. Under senare år har även ett tydligare miljötänk bidragit. Vi blir lite av ”lokala hjältar” då vi nyttjar mer av det som finns och produceras i närområdet. Det känns väl inspirerande…

En källa till inspiration är också Thomas Åberg från Luleå som lagt upp en visuell blogg på sin webbplats norrland247.se. Han besöker populära platser, provar upplevelser och träffar intressanta personer i Norrland för att med film, bild och text berätta om livet i norr. På webbplatsen finns bland annat en artikel där han listar sina 7 favoriter för semester i Norrland sommaren 2020. Det handlar om fjällvandring, fotografera vattenfall, sol, bad och kajakpaddling i skärgården. Någon av hans favoriter kan vara något att besöka och uppleva under sommaren. Det finns massor av fina destinationer och saker att uppleva i Norrbotten – allt från Sveriges högsta berg, naturskön vildmark, pulserande städer och kustnära rekreation.

Vi på gratistidningen vill dra vårt strå till stacken och uppmuntra er till att ta del av något av allt fina som erbjuds i Norrbotten på semestern. I mitten av juni kommer vår stora turisttidning – Glad Sommar, men redan sista veckan i maj kör vi igång en Hemestra-kampanj i alla våra tidningar runt om i Norrbotten. Den pågår ända fram till första veckan i augusti och i tidningarna kommer ni kunna läsa om och ta del av annonserbjudanden från många företag och destinationer i Norrbotten.

Håll er friska!. Var en ”Local Hero” och njut av Norrbotten i sommar. Peder Gidlund, Norrbotten- och Gotland Gratistidning

Peder Gidlund, Norrbotten- och Gotland Gratistidning

Föregående artikelOnline-annonsering – den nya dot.com bubblan är här
Nästa artikelGotland Gratistidning utökar med familjeannonsering