Riv murarna som hindrar tillväxten

Det är fredag morgon och som vanligt är jag ute på min promenad innan jobbet. Härligt att få röra på sig och i hörlurarna ljuder blandade hits från när och fjärran. Plötsligt spelas en låt som jag känner igen från början av 90-talet, Wind of change med den tyska hårdrocksgruppen Scorpions. Den väcker massa fina minnen från Kalix där jag är uppväxt.

Låten spelades i samband med Berlinmurens fall och blev ledmotivet för en hel generation tyska ungdomar som äntligen fick framtidstro.

Vi lever i en föränderlig värld och i en pandemi ställs mycket på sin spets. Trots tunga besked från flera branscher imponeras jag över företagarnas innovationskraft. Företagare som blixtsnabbt ställt om sina affärsmodeller, restauranger som börjat med utkörning. Exemplen är många.

Inte alla förändringar är negativa. Under pandemin har vi på Gratistidningen kommit närmare varandra och stärkt lagandan. Vi har också genom större tid påtvingat hemmaarbete tagit del av fördelarna med videomöten. Två upplevelser jag tror många företag delar.

I kristider är det vanligt att se över sin organisation. Jag uppmanar företagen att även granska sin marknadsföring och fundera på vad som ger bäst effekt. Många tror felaktigt att digital annonsering och sociala medier med “targeting” där man målgruppsanpassar är rätt väg att gå, utan att förstå den strategins negativa konsekvenser.

På tal om murar och förändring, ska jag med hjälp av en liknelse förklara varför företag bör lämna målgruppsanpassning och istället satsa på räckvidd.

Targeting är som att slå upp en osynlig mur runt ditt företag. Du väljer att spendera lite pengar på att locka de få kunderna innanför muren: det vill säga din valda målgrupp. Kanske nappar de på ditt erbjudande. Men eftersom de redan befann sig i närheten av ditt företag, skulle de förmodligen nappat ändå. Du har alltså slösat pengar på riktad reklam i onödan, och inte nått nya kundgrupper.

Och nu börjar det riktigt kluriga. Efter att dina utvalda målgrupper handlat hos dig behöver de inte göra det igen, åtminstone inte på en väldigt lång tid. Eftersom du bara riktat dig till dessa målgrupper, och därmed byggt en mur mot nya kunder, stagnerar du. Du har murat in dina chanser att växa, mest troligt slösat pengar på redan befintliga kunder och osynliggjort ditt varumärke för nya kunder.

På lokala marknader som redan är väldigt små gör företagare sig en rejäl björntjänst genom att krympa dem ännu mer. En butik i Boden ska givetvis rikta sig till alla Bodensare. Att nå alla med Boden Gratistidning varje vecka maximerar antalet kunder och stärker varumärket. Vill företaget nå alla i Norrbotten lägger man till våra övriga tidningar runt om i länet – svårare än så behöver det inte vara.

Jag hoppas att våra fantastiska företagare i länet börjar riva murarna som hindrar tillväxten. Vi på Gratistidningen gör vårt bästa för att hjälpa med det, och vill tillsammans bidra till utvecklingens vindar och en stark framtidstro.

Ta hand om er!

Monica Stubé, Norrbotten Gratistidning

Föregående artikelLocal Hero Shopping – Kiruna Annonsblad kör extra tävling för den lokala handeln
Nästa artikelNorran i Skellefteå får konkurrens av en till gratistidning