ICA Supermarket i Boden satsar på miljön

Andreas Johansson, ICA Supermarket i Boden vid den populära charkdisken.

Miljö, kundbemötande och energisparkrav är hörnstenarna i Andreas Johanssons ICA Supermarket i Boden. Fem år efter att familjen tog över butiken driver han den idag själv.  

Det går knappast att prata med en livsmedelshandlare utan att miljö, energisparkrav, ekologiskt, vegetariskt och veganskt kommer på tal. Det gäller också när Boden Gratistidning besöker ICA Supermarket i Boden. Butiken drivs idag av Andreas Johansson, som skrev på papperen och blev godkänd som handlare i slutet på april. Det har varit ett tufft år eftersom han blev ensamstående för ett år sedan.

Energikartläggning
Idag talas det mycket om miljö och energiförbrukning. Andreas berättar att man gör en energikartläggning över bland annat kylar, frysar, ventilation och belysning. Redan har man bytt ut all belysning i butiken till LED, vilket bara det sparar in omkring 60 000 kWh per år. Kylarna byts ut allt efterhand till mindre energikrävande modeller som också har mer miljö-vänliga kylmedier och lägre utsläpp. Det gäller också att kylarna inte har fel temperatur då det påverkar energiförbrukningen.

Lokala produkter
ICA tillåter sina handlare att välja om man vill använda sig av lokala producenter, vilket Andreas gör. I möjligaste mån byter han ut ICA’s alternativ till lokala produkter. Det är något som kunderna uppskattar, men är också mera miljövänligt.
  Den manuella charkdisken och salladsbaren är också något som uppskattas. I charkdisken kan man bland annat hitta gratänger, såser, röror, pålägg, ost, deras egen pulled pork och tacoköttfärs. Från grillen kommer revbensspjäll, karré och kyckling.

Skillnad
Miljötänket har också påverkat försäljningen av ekologiskt samt frukt och grönt.
  – Det är en klar skillnad mot för bara några år sedan, säger Andreas. Allt fler kunder väljer också att hitta protein från fisk och ägg än tidigare. Det svåra, säger Andreas, är veganska råvaror, då de kräver särskild märkning längs hela produktionskedjan.

Matsvinn ett problem
Ett stort problem för alla livsmedelshandlare är matsvinnet. Produkter som inte har sålts före bäst-före-datum måste slängas. Därför har Andreas anslutit sig till Karma, vilket är en app för mobiltelefoner som gör det möjligt för kunder att boka och betala för produkter när de närmar sig bäst-före-datum. Maten kan sedan hämtas i butiken. Rabatten är minst 50 % och allt går åt, säger Andreas. I framtiden, tror han också, att frukt och grönsaker som är helt fräscha men inte ser så roliga ut kommer att finnas med i Karma.

Bygger om entrén
Många handlare har också blivit utlämningsställen för paket och det säger Andreas är ett problem. Därför kommer man att bygga om entrén på ICA Supermarket för att underlätta för både kunder och personal.

Text och foto: Olle Dahlquist/Feel IT!