Nordisk orgelkonsert med Markus Wargh

Anna Grenholm Svenska kyrkan, Eivy Blomdahl Ordf. Föreningen Norden Boden, Markus Wargh Organist och Margit Dyrander Föreningen Norden.

Den nordiska orgelkonserten var ett led i firandet av Föreningen Norden och Bodens kommun 100 år.  

130 besökare kom till Överluleå kyrka för att lyssna på den berömda organisten Markus Wargh samtidigt som de kunde se honom spela på storbildsskärm. Markus spelade musik av bl a Alfvén, Sibelius, Lindberg samt improvisationer över Norges nationalsång och Din danske sang men även några stycken av Mozart och Bach framfördes.
  – När jag improviserar strömmar musiken igenom kroppen, känslan går omedelbart över till fingrarna och efteråt har jag ingen aning om vad jag har skapat, säger Markus.

Markus fick stående ovationer av konsertbesökarna. Ordförande Eivy Blomdahl, Föreningen Norden avslutade konserten med att tacka Markus med blommor för en fantastisk musikupplevelse. Eivy informerade även åhörarna om Föreningen Nordens arbete.

Birgitta Isaksson, Margareta Arvidsson, Ingmar Isaksson och Roland Wälivaara.

Några röster ur vimlet
Birgitta Isaksson, Margareta Arvidsson, Ingmar Isaksson och Roland Älivaara,”Orgelkonserten var fantastisk”, tyckte alla samstämmigt.

Siv Bertilsson och Stig Nilsson. ”Han får orgeln att bli levande. Norska nationalsången har nog aldrig framförts på det sätt som Markus spelade den. Så fantastiskt att kunna se när han spelar”, tyckte paret förnöjsamt.

Den stämningsfulla konserten är inledningen på ett fortsatt samarbete mellan Svenska kyrkan och Föreningen Norden. Redan i november kommer nästa arrangemang, en svensk-finsk gudstjänst med emeritus Hans Stiglund som följs av ett kyrkfika med nordiska bakverk.

Källa: Styrelsen Föreningen Norden, Lokalavd Boden