Från jubileumsmiddagen ”Nordiska smaker” på Restaurang Viljan

Restaurangelever och personal belönades, av Astrid Sundström-Lindström och Margit Dyrander från Föreningen Norden, med var sin ros för en fantastisk smakupplevelse.

”Nordiska smaker” var ett led i firandet av Föreningen Norden och Bodens kommun 100 år.  

Ett 50-tal restaurangbesökare, varav hälften medlemmar i föreningen Norden, kom till Restaurang Viljan för att spisa en jubileumsmiddag under temat ”Nordiska smaker”.
  – När Föreningen Norden tog kontakt med oss, såg vi direkt den unika möjligheten att kombinera ihop detta projekt i undervisningssyfte för våra elever. Eleverna fick i uppgift att inhämta och fördjupa sig i de nordiska smakerna gällande mat och dryck, säger Kenneth Winblad von Valter, programansvarig och kökslärare på restaurangskolan Viljan.

Eleverna fick i uppgift att ta fram en 4-rätters meny med traditionella nordiska rätter, allt introducerat på ett nytt sätt. Även en passande dryckesmeny presenterades. Middagen inleddes med en välkomstdrink med tilltugg av danskt smörrebröd, följd av en förrätt med skaldjur, en mellanrätt med carpaccio på souvasrökt renytterfilé och en varmrätt bestående av torsk och lax. Middagen avslutades med en nordisk grand dessert. 

Restaurang Viljan fick idel lovord av restaurangbesökarna.

Några röster ur vimlet.


Håkan Lampinen, Försvarsutbildarna tyckte att det var en superb måltid och dessutom fick han träffa många intressanta människor.


Kristina Grenholm och Gunnar Kajander tyckte att det var något helt fantastiskt att få provsmaka de olika nationernas maträtter.
  – Att restaurangeleverna kommit så långt i det professionella sättet att tillaga och servera oss gäster, fantastiskt.

Föreningen Nordens sista 100-årsfirande blir i samarbete med Svenska kyrkan 24 november. I samband med en svensk-finsk gudstjänst med emeritus biskop Hans Stiglund, erbjuds besökarna ett kyrkfika med temat ”Nordiska bakverk”.

Källa: Styrelsen Föreningen Norden, Lokalavd Boden