Jessica Bäckman 2019 års Anecto Racing-stipendiat

Jessica Bäckman med sitt Anecto Racing Stipendium på Bilsportgalan 2020. Foto: Privat

Sedan 18 år tillbaka utses årligen en stipendiat till Anecto Racing ­Minnesfond, vars syfte är att ­främja racing­talangers goda ­ambitioner och ­uppförande, med sikte på en karriär inom Formel 1. 2019 års stipendiat är Jessica Bäckman – som första kvinna någonsin.

Anecto Racing ­Minnesfond stiftades redan 2002, till minne av de nio medlemmar i kartteamet Anecto Racing som omkom i en flygolycka året dessförinnan. Fondens syfte är att ekonomiskt stimulera svenska racing­talanger och att bidra till en karriär inom Formel 1. Det är Anette Forsman, fru och mor till två av de ­omkomna, och en rad branschprofiler, så som Rickard Rydell, som ­årligen utser den ­stipendiat som bäst främjar fondens syfte och målsättning med sin ambition, talang och uppförande. Exempel på en ­tidigare stipendiat är den nu ­framgångsrika Indy Car-föraren Marcus Ericsson, som tidigare även tävlat i Formel 1. När 2020 års stipendium ­delades ut på Bilsport­galan i Sandviken ­lördagen den 18 januari är det historiskt; för första gången någonsin är nämligen mottagaren en kvinnlig förare.

Första kvinna på ­pallplats i TCR Europe
Jessica Bäckman är född och uppvuxen i Boden, och gav sig redan som 7-åring in i gokartens värld. 2006 debuterade hon i ­Norrlandscupen, för att sedan tävla i såväl ­Stockholm som i södra Sverige och ­internationellt. 2018 började Jessica tävla i Touringcar-bilar, för att 2019 satsa fullt ut i det europeiska mästerskapet TCR Europe med det framgångsrika italienska teamet ­Target ­Competition. Genom åren har Boden-dottern kammat hem otaliga ­prestigefyllda priser, så som en andraplats i TCR Germany – och ­dessutom titeln som den första kvinna någonsin att nå pallplats i TCR Europe. – Jag är väldigt stolt över att få ta emot detta pris; det känns ärofyllt – inte minst att få ta emot det från Philip Forsman. Priset ger mig en boost av självförtroende till att göra årets racing­säsong till ett än bättre än ­fjolårets, säger Jessica.

Nominerad till Årets Bodensare 2020
Utöver det ärofyllda stipendiet från Anecto Racing Minnesfond är ­Jessica dessutom ­nominerad till att bli Årets Bodensare 2020. Vinnaren utses på ­Näringslivsgalan i Boden 22 februari, där den med mest röster tar hem priset och äran.

Källa: JA Bäckman