Konstprojekt ska engagera Norrbotten

Pedagog Anette Carlsson med en barngrupp på besök. Foto: Havremagasinet.

Konst känns ibland svårt att ta till sig. Många upplever en hög tröskel för att våga uppleva och vara delaktig i olika verk. Nu sker en gemensam kraftsamling i ett konstpedagogiskt projekt ZOOM som drivs av Havremagasinet länskonsthall i Boden för att minska Norrbottningars avstånd till konsten. Syftet är att stärka kunskaper och upplevelser och synliggöra konstverksamhet i Norrbotten. 

Alla som bor eller har turen att befinna sig i Norrbotten i månadsskiftet februari-mars får hjälp med att närma sig konsten. Det kommer bland annat hållas konstvisningar, bildanalyser, workshops för olika målgrupper, konstnärsmöten och föreläsningar. 

Det konstpedagogiska projektet ZOOM, drivs av Havremagasinet länskonsthall Boden, och riktar sig till alla – med speciellt fokus på barn och unga sportlovsfirande. Vecka 9 och 10 sker aktiviteter i hela Norrbotten. Frilansande konstpedagoger kommer arbeta i länet. Fritidshem i Pajala, Övertorneå och Överkalix får chartrad buss till Havremagasinets utställning Sensory Art, en visning och en workshop som är en upplevelse för alla sinnen. Norrbottens konstföreningar och bild- och konstskolor bidrar på olika sätt till programmet.

Belysa konstpedagogik
ZOOM syftar till att belysa konstpedagogiken i Norrbotten. Konstpedagogik kan beskrivas som läroprocesser i syfte att öka förståelse för konsten, Men även stärka upplevelser och främja kreativitet, kommunikation och egen produktion utifrån den. Dessutom kan konstpedagogik fungera som ett hjälpmedel till att börja tänka kritiskt kring konst.
Att kliva över tröskeln och in i konstvärlden kan kännas överväldigande, och då kan det vara givande att ha en utbildad guide som vägleder och uppmuntrar till fortsatt utforskande. En konstpedagog har en brobyggande funktion mellan betraktaren och konstverket.
ZOOM stärker den regionala konstnärliga utvecklingen genom att skapa arbetstillfällen för länets konstpedagoger.

Anette Carlsson, projektkoordinator på Havremagasinet.

– Vi vill öka kunskaperna om och upplevelsen av konst genom konstpedagogiken och synliggöra både små och stora konstverksamheter runt om i Norrbotten. Vi strävar efter att skapa nya arenor för konst i länet där vi kan förmedla, samtala, förhöja och berika människors upplevelser, berättar projektledare Anette Carlsson, på Havremagasinet i Boden.

OM ZOOM

Projektet ZOOM drivs av Havremagasinet länskonsthall Boden och arrangeras i samarbete med Kiruna-, Piteå-, Älvsbyn-, Gällivare-, Kalix, Boden-, Luleå-, Arjeplog-, Arvidsjaur-, Jokkmokk- och Haparanda kommun. Samt med Vallje – Verkstad för entreprenörer, Sveriges konstföreningar och Sunderby Folkhögskola. Projektet arrangeras med stöd av Region Norrbotten och Kulturrådet.

Källa: Havremagasinet länskonsthall Boden