Bodens eldsjälar prisas på hyllningskväll

Succén från 2019 är tillbaka. Den 26 november arrangeras #Närhetsliv 2022 – en hyllning till våra eldsjälar på Sagateatern och Bodensia i Boden. Under en helkväll med underhållning, middag och utdelning av tio ärofyllda priser hyllas Bodens ideella krafter.

I Boden har vi ett fantastiskt föreningsliv och nära till våra eldsjälar, förebilder och vinnarskallar, det är det som brukar kallas #närhetsliv. Bodens civilsamhälle, med enorma ideella krafter är verkligen värt att hylla och prisa. Det är utgångspunkten när Bodens kommun arrangerar #Närhetsliv 2022 – en hyllning till våra eldsjälar.

Hyllningskvällen hölls för första gången i november 2019 och blev ett uppskattat initiativ, både hos föreningslivet och bodensarna. Efteråt fattades ett beslut om att hyllningskvällen skulle arrangeras vart tredje år, så nu är tiden kommen för en favorit i repris.

– Det här gör vi för att civilsamhället är en så viktig del av helheten i ett liv. Alla ideella krafter bidrar till en meningsfull fritid för alla oss bodensare och blir faktiskt en attraktionskraft för att locka hit fler. Det vi ser är att det numer inte bara handlar om jobb och bostad när jag ska välja vart jag vill leva mitt liv, det handlar också om det goda livet. Där är ju föreningslivet avgörande, säger Linnéa Byberg, samordnare på Bodens kommun.

Kvällen leds av den folkkäre konferencieren Mark Levengood som fick ett varmt mottagande av publiken under förra hyllningskvällen 2019.

Under kvällen kommer tio priser att delas ut för att hylla och uppmuntra idrottsföreningar, kulturaktörer, utövare, nytänkare, medmänniskor och andra driftiga eldsjälar som gör Boden till en fantastisk plats att leva på.

Pristagarna får ett specialutformat pris skapat av en konstnär med bodenanknytning samt en prissumma. Prisutdelningen sker inför sittande publik på Sagateatern och varvas med underhållning från lokala kulturutövare. Kvällen avslutas med middag på Quality Hotel Bodensia där underhållningen fortsätter.

Nytt för i år är priserna Initiativ 2022 som ska gå till en inkluderande barn- och/eller ungdomssatsning. Det pris som tidigare gick under namnet Hållbarhet 2019 har stöpts om till Det smarta gröna 2022 och exkluderar numer företag, då denna kategori kommit till under senaste upplagan av Bodens Näringslivsgala. Tillkommit på agendan har även Bodens kommuns Jämställdhetspris som delas ut årligen sedan 2020. Precis som 2019 inkluderas även kommunens årliga stipendieutdelning av Årets Ledare och Kulturstipendiet i hyllningskvällen. Sedan 2021 delas ett stipendium ut i dessa kategorier, oavsett kön på mottagaren, till skillnad från tidigare när en man och en kvinna tilldelades dessa stipendier.

🔥 Eldsjäl 2022
🔥 Guldhjärtat 2022
🔥 Förening 2022
🔥 Kulturtant 2022
🔥 Vinnarskalle 2022
🔥 Det smarta gröna 2022
🔥 Ungdomssatsning 2022
🔥 Jämställdhetspriset 2022 (årligen)
🔥 Årets Ledare 2022 (årligen)
🔥 Kulturstipendium 2022 (årligen)

I priskategorin Eldsjäl 2022 väljs fem nominerade ut av en jury bestående av tjänstepersoner på Bodens kommun. Vinnaren röstas fram av bodensarna genom ett digitalt röstningsförfarande på boden.se. Priskategorierna Årets Ledare och Kulturstipendium utses och delas ut årligen av Bodens kommuns kultur- fritid- och ungdomsnämnd. Jämställdhetspristagaren utses årligen av en jury med både kommunala och externa representanter. Övriga pristagare utses av en jury sammankallad av respektive prissponsor, det kan vara Bodens kommun eller ett lokalt företag.

Författare: Bodens kommun

Detta inlägg finns i sin helhet på Bodens kommun – Aktuellt hemsida.

Källa: Bodens kommun, Boden