Boden får ny väggmålning | Bodens kommun

13-18 juni målar den etablerade gatukonstnären Victoria Sundqvist ett jättekonstverk på 190 kvadratmeter på Sandenhallen i centrala Boden. “Att få komma till sin hemstad och göra en väggmålning på min gamla idrottshall känns som en ära. Det blir väldigt kul“, säger konstnären.

Sommaren 2020 uppfördes en tillfällig muralmålning på Brogatan 11-13 av Victoria Sundqvist och Oskar Mannberg. En målning som möttes av beundran och många glada tillrop från bodensarna. Huset är nu rivet och målningen saknad. Ersättningen blir ett nytt, permanent verk som kommer att uppföras på Sandenhallens vägg mot Kyrkgatan, signerat Victoria Sundqvist.

– Det känns jättekul att ha fått uppdraget och det känns extra roligt att få göra det i min hemstad och på min gamla högstadieskola. Det var på bildlektionerna där som det gick upp för mig att jag älskar att skapa och måla och att det är det jag vill göra i resten av mitt liv. För mig känns det som att cirkeln sluts, säger hon.

– Att ha vackra miljöer runt omkring oss gör att vi bygger en stolthet kring våra bostadsområden. Vi ser gatukonst som en del av vårt arbete med att bygga attraktiva livsmiljöer där människor vill bo och verka, och som en kan tänka sig att flytta till. Offentlig konst är ju faktiskt viktig även ur demokratins synvinkel, den är tillgänglig för alla. Därför ska en plats ha mycket offentlig konst, i hela kommunen. Nu blir det en satsning i centrala stan, säger Linnéa Byberg, samordnare på Bodens kommun.

Victoria Sundqvist är född och uppvuxen i Boden och bor och verkar numer i Stockholm som tatuerare och konstnär. Hennes väggmålningar kan bland annat hittas i Borås, Stockholm, Helsingborg, Malmö och Barcelona.

– Att få ha Victoria Sundqvist här, som är en etablerad konstnär och har varit med på gatukonstfestivalen Artscape och dessutom kommer från Boden, ger det hela en ytterligare dimension. Förra väggen var uttalat tillfällig, och att nu få dedicera en hel permanent vägg till henne känns fantastiskt, säger Linnéa Byberg.

– Nu är det ju nära! Det känns kul och det ska bli roligt, samtidigt som det är en stor ära att förvalta. Jag vill bara att det ska bli bra, säger Victoria.

Victoria Sundqvist kan Boden och i samband med uppdraget har Linnéa Byberg berättat om den spännande resa som Boden står inför, men utöver dessa invärden har konstnären fått fria tyglar för hur konstverket ska utformas. Victoria har valt att måla en fågel.

– Arbetsnamnet är Flyttfågel i midnattssol, jag vill få in mitt eget unika stiluttryck och samtidigt porträttera det som ligger mig varmt om hjärtat när jag tänker på Norrbotten och Boden, som midnattssolen, vildmarken och granskogen.

Hon kommer att börja med att grundmåla den nu gula tegelväggen under måndagen den 13 juni. Tisdag-onsdag målas bakgrunden och på torsdag och fredags målar Victoria målningens huvudkaraktär. Lördag 18 juni är det dags för de sista detaljerna och målningen färdigställs, för allmänhetens beskådan.

– Jag hoppas det ska bli en väggmålning som är uppskattad av bodensarna och att den väcker varma känslor och sätter igång fantasin hos betraktarna. Att både barn och vuxna ska kunna hitta delar i målningen som de gillar, och som slår an hos dem.

– Min förhoppning är att bodensarna kommer att gilla det här och jag hoppas att vi kommer att kunna se fler muralmålningar i Boden i framtiden, säger Linnéa Byberg.

Media hälsas välkomna på pressträff under målningens andra dag, den 14 juni. Då finns möjlighet att prata med konstnären Victoria Sundqvist och med Linnéa Byberg, kommunens samordnare, samt tid för fotografering/filmning.

Plats: Sandenhallen, Garnisonsgatan 21, Boden

När: 14 juni klockan 14:00-15:00

Victoria Sundqvist, konstnär, 070-363 97 87

Författare: Bodens kommun

Detta inlägg finns i sin helhet på Bodens kommun – Aktuellt hemsida.

Källa: Bodens kommun, Boden