Prova-på för framtidens Norrbotten
 – ett unikt sätt att hjälpa studenter och arbetssökande välja rätt

Tusentals ungdomar och arbetssökande väntas delta i aktiviteterna ute på Boden Energi Arena den 29 – 30 september. Future Norrbotten är en utbildnings- och rekryteringsmässa med utställare som till exempel H2 Green Steel, BDX, SSAB och flera gymnasieskolor.

Efter tre års planering och två framflyttade tillfällen på grund av Coronan är det nu dags för ett helt nytt grepp när det gäller mässan om utbildning och rekrytering och förutom alla arbetssökande och yrkesbytare bussas 2000 ungdomar till aktiviteterna sista dagarna i september.

– Jag vågar nog säga att det är Norrbottens, ja kanske Sveriges första och största i sitt slag som ska ske ute på Bodens Energi Arena, säger Ulf Sandström, projektledare Future Norrbotten.

Varje år ska tusentals ungdomar och unga vuxna ta beslut gällande vidare studier och framtida yrke. Detsamma kan även gälla arbetssökande och så kallade “arbetsbytare” alltså de som vill byta yrke eller arbete mitt i arbetslivet.

– Det är inte lätt, det minns man själv som ung, och i dagens tuffa men angenäma läge när norra delen av Sverige skriker efter arbetskraft är det extra viktigt att vi matchar och hjälper
studenter och arbetssökande men också utbildare och arbetsgivare att välja rätt, säger Ulf Sandström och fortsätter:

– Vi behöver ett tillskott av människor så därför växte den här idén fram, ett nytt grepp som ska locka vår nuvarande och kommande arbetskraft att stanna kvar i norr.

Unik i sitt slag

Mässan, eller mötesplatsen som arrangören hellre vill kalla det är inte någon vanlig mässplats med utställare som berättar och delar ut broschyrer utan den lovar aktiviteter där alla får prova på och delta aktivt. Till exempel ska fordon, simulatorer och verktyg finnas på plats. Men också chansen att prova på allt från vård och omsorg till att köra stora maskiner för skog och entreprenad. Kortfattat handlar det om att visa på att det finns stora möjligheter för utbildning, arbete och sysselsättning i framtidens Norrbotten.

– Det handlar om att så ett frö hos våra ungdomar som ska ut i verkligheten och anställas om tre fyra år, redan nu. Låta dem prova på att sitta i en skogsmaskin, grävmaskin eller lastbil och styra den, verkligen känna efter om det vore ett passande jobb. Eller sätta ihop ett kopplingsschema om man funderat på att bli elare, säger Ulf Sandström.

En av, i skrivande stund, 42 utställare under Future Norrbotten är Byggbranschens Yrkesnämnd, BYN.

– Det här är en fantastisk möjlighet, utan att överdriva. Det är ett stort behov av arbetskraft inom byggbranschen som måste stärkas, så givetvis vill vi vara med och bidra till rekrytering och utbildning, säger Annica Pettersson, företagsrådgivare Byggföretagen.

Stort engagemang och intresse

Future Norrbotten fyller hallen inomhus på Boden Energi Arenas område den 29 och 30 september, och även utomhus är det många utställare och fullt av aktiviteter. Arrangören räknar med omkring 2000 besökare per dag varav cirka 1000 av dessa är elever som går årskurs 9 och som ska välja vilken utbildning och yrkesval man vill ha i framtiden. 

– Med tanke på det engagemang och intresse vi stöter på så tror vi givetvis det blir välbesökta dagar men också på en fortsättning för den här typen av mötesplats även i framtiden, säger Ulf Sandström.

Idén till en mässa med aktiviteter och prova-på kom redan för tre år sedan men på grund av pandemin fick den sättas i malpåse och nu är det alltså dags. Future Norrbotten finansieras till hälften av Bodens kommun och till hälften av samarbetspartners som bland andra Sparbanken Nord och IUC Teknikcollege samt av betalande utställare.

Ulf Sandström har bland annat en bakgrund som VD för Skogsentreprenörerna och är nu aktuell som projektledare och en av initiativtagare till Future Norrbotten.

Källa: Boden Event

För mer information;

https://bodenevent.se/evenemang/8–future-norrbotten

Ulf Sandström, projektledare Future Norrbotten, Tel 070-608 42 31 eller e-post: futurenorrbotten@bodenevent.se