Man and Land, 2020 (Chuyia Chia)

Producerad i samarbete med Skövde konsthall

Chuyia Chias utställning Man and Land (Människa och jord) består av fyra sammanhängande delar: The Garden (Trädgården), The Leek Warriors (Löksoldaterna), The Laboratory(Laboratoriet) och The Participatory: Nostalgia (Deltagandet: Nostalgi). Tillsammans bildar de ett narrativ om människan komplicerade relation till jorden, präglad av dominans, transformering, förstörelse och beroende.

För Chuyia Chia har kultiveringsprocessen blivit en ritual i vilken hon funnit en ny medvetenhet om naturens cykler. Enligt henne är det endast genom sådden och uppdrivandet som en kan förstå det djupa samspelet och balansen mellan alla elementen nödvändiga för matodling; tid, temperatur, vind, solljus, vatten och en god jord. Det vi odlar äter vi och ”vi är vad vi äter” kallas det. Så det är genom denna process vi förstår vad Chuyia säger: ”att skydda jorden är att skydda kroppen.”

På fjärde våningen i Havremagasinet har Chuyia anlagt en trädgård med vetegräs inuti formade odlingslådor som bildar en slags labyrint. I mitten av labyrinten hänger en vävd relief av gräs vars rötter formar det antika kinesiska tecknet för odling, en kombination av tecknen plog och brunn. Det över 3000 år gamla tecknet påminner oss om människans långa historia av jordbruk. Labyrintens form inspireras däremot av den moderna c-symbolen för upphovsrätt, ett sätt för Chuyia att adressera problematiken med genmanipulerade grödor – GMO, en högst angelägen fråga i det samtida jordbruket.

Laboratoriet utforskar frågan om genmanipulerade grödor närmare. Genom en serie filmade performance och installationer utforskar Chuyia vart våra grödor kommer ifrån och hur de skapats – hur vi påverkar omgivningen genom våra odlingar, och hur våra kroppar påverkas av grödorna vi äter.

Löksoldaterna är en serie virkade, sydda och vävda klänningar av förbehandlade purjolöksblad. Varje enskild dräkt är utformad för en krigare med uppdrag att skydda, eller kanske mästra, ett särskilt klimat, från det arktiska till det tropiska. I dräkterna ser vi ett möte mellan organiska naturliga material och minutiöst tidskrävande mänskligt arbete.

Medan en stor del av Chuyia Chias verk innehåller organiska material är människans närvaro ständigt framhållen, människans impuls att ingripa och påverka naturen. I installationen ”The participatory: Nostalgia”, är vi inbjudna att reflektera om tiden och vår existens och lämna meddelanden på stenarna. Det är genom märken, lämnade på stenar som vi kan studera förändringarna som skett på vår planet över tidsåldrarna. Vi går nu in i en ny geologisk tidsålder, antropocen, där mänsklig aktivitet drastiskt förändrar jordens klimat, eko-system och alla levande varelser.

Chuyia Chia är född i Malaysia och flyttade till Singapore i slutet av 90-talet för att studera konst. Hon är idag baserad i Göteborg. Henne konstnärliga utbildning grundar sig i måleri men hennes huvudsakliga praktik består av performance och installation. I bägge medium utforskar hon tidens uttryck i processer som vävning och odling. Hon har medverkat i flera grupputställningar och performancefestivaler runt om i världen. Hennes senaste soloutställningar var i början av året 2021 då en version av ”Man and Land” ställdes ut på Skövde konstmuseum.

Evenemanget är avslutat.

Datum

jun 05 2021
Expired!

Tid

All Day
Havremagasinet

Platser

Havremagasinet
Norrbottensvägen 18, 961 00 Boden
Kategori
Havremagasinet

Arrangör

Havremagasinet
Telefon
0921-930 41
E-post
info@havremagasinet.se
Webbplats
http://www.havremagasinet.se
QR Code