Kultiverat ska det vara!

Är man kultiverad tillräckligt? Har jag en umgängeston på ett naturligt och obesvärat sätt med olika sällskap och vänner? Kan man då säga att jag är en person som man med kultiverad lätthet umgås med?

Kanske är valet av rubrik fel, den kanske uppfattas okultiverad och vara lite självgod. Mitt eget intresse för film, teater, musik, böcker, poesi och konst är rätt allmänna. En del känner jag mig helt främmande inför, poesi och till viss del teater är väl de konstformer som jag tyvärr inte vet och kan så mycket om. Det skulle vara en ren utmaning att gå på en poesikväll, men jag vet inte nu om det skulle förändra min inställning till poesin. Nu är poesin för mig rätt otillgänglig. Teater bedömer jag lite mer lättillgängligt Allt beror ju förstås på vad, vem och vilka som gjort teateruppsättningen. Strindberg förstår jag bättre än Lars Norén. När det gäller film så kan jag tycka om en gammal svart-vit film med Thor Modén lika mycket som klassikerna Alfred Hitchcock eller Woody Allen. Den bästa filmen i min smak är Gud Fadern, vilken regisserades av Francis Ford Coppola. Jag gillar det som griper tag i mig för stunden, men även bra dokumentärfilmer som skildrar olika livssituationer. Vissa upplevelser jag fått från filmer, teater, musik eller konst sätter sina spår i mig för alltid, andra bara för stunden.

Den här krönikan kommer framförallt hålla sig till populärmusiken, så kultiverat som möjligt!
Är man 40-talist så har musiken varit det jag haft mest upplevelser med, gillar man dessutom det mesta  från klassiskt, jazz och populärmusik så har utvecklingen varit enorm. Den riktigt första populärmusiken för mig blev Doris Day, Alice Babs, Povel Ramel, Owe Thörnqvist Louis Armstrong, Frank Sinatra med flera. I mitten av 50-talet så var skivsuccéerna: ”Flottarkärlek” med Snoddas, ”What’d I say” med Ray Charles. För att överhuvudtaget hänga med i musikvärlden så lyssnade jag på Radio Luxembourg det var den radiostation man skruvade in och lyssnade till knastriga och svajiga toner. Skulle jag lyssna på något aktuellt i den svenska radion så blev det genom önskeprogrammen och framförallt ”Sveriges Bilradio” som alltid sändes på lördagar. Hade man tur fick man höra den populäraste låten här, men det var inte alltid!  Senare så kom programmet 10 i Topp, en gång i veckan.

Ungdomskulturen rör om i musiken. En musik revolution!
Musikstilen ändrades radikalt under början och mitten av 50-talet, det blev en korsbefruktning av Country and Western, Gospelsmusiken, Jazzen och Dixieland. Den första artisten som slog igenom var Bill Haley med låten ”Rock Around the Clock” 1954, discjockeyn Alan Freed myntade begreppet ” rock and roll”. Bill Haleys viktigaste genombrott var filmen ”Vänd dem inte ryggen.”

Rockmusiken börjar nu ta ett fast grepp om ungdomskulturen och 1956 släpper Elvis Presley sitt första album. Elvis första film 1956 ”Duell i Texas” sedan kom 1957 ”Jailhouse Rock” mfl. Nu var rock and rollen i full gång med Bill Haley, Tommy Steele och Elvis Presley. Självklart dök det upp en mängd ”kopior” av rockartisterna både här och utomlands. En del mycket bra, andra mindre bra. Föräldragenerationen ansåg att den här musiken var för högljudd, vild och borde förbjudas.

Det finns hur mycket som helst att skriva om när det gäller den här musikkulturen. Jazzen hade under den här tiden det svårt på alla sätt, den klassiska musiken har sina fasta besökare och lyssnare. Visor och trubadurer hade sin storhetstid under 60 och 70-talet. Musikvideorna kom under 80-talet, många nya Megastjärnor dyker upp, Hårdrocken utvecklas och Datorn gör även intåg i musikproduktionen.

Det här är saker jag gärna återkommer  till i en annan krönika. Det verkar väl kultiverat?

I över trettio år har Kulturföreningen Roxy bidragit med kvantitet och kvalitet till det gotländska kulturlivet, bli medlem i föreningen. Medlemsavgiften är mycket låg, medlemskapet ger rabatter vid besök på bl.a Jazzklubben. Det är 18-års åldersgräns på Munkkällaren när det är jazzklubbskvällar.

Kulturföreningen Roxys krönikör: BoB

Roxys kulturtips!

Torsdag, 24 Oktober Jazzklubben Lisa Lystam Family Band

Arrangör: Kulturföreningen Roxy

Munkkällaren i Visby Pris: 200 kr
Roxy-medlem: 150 kr Student-medlem: 100 kr
Dörrarna öppnar 18:00 ​Musiken börjar ca 20:30