Var tredje svensk orolig för inbrott – trots det slarvar många

”Svenskarna & Trygghet 2019” är baserad på en årlig undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Verisure.

Under november och december är det högsäsong för inbrott och det är också de månaderna då flest svenskar känner sig otrygga. Det visar en ny undersökning från Kantar Sifo i samarbete med Verisure. Samtidigt slarvas det i stor utsträckning med de mest grundläggande säkerhetsåtgärderna.  

I dag lanseras den årliga nationella rapporten “Svenskarna & Trygghet 2019”. Totalt har 4 200 svenskar svarat på frågor om säkerhet och trygghet i sitt hem och närområde. Undersökningen visar att nästan var tredje svensk oroar sig för inbrott (27 %). Trots det slarvar många svenskar med de enklaste säkerhetsåtgärderna när det gäller att skydda sitt hem. Det allra vanligaste misstaget är att man har glömt att låsa ytterdörren – nästan hälften av svenskarna har gjort detta (44%).

Undersökningen visar även att var tredje svensk har lämnat fönster eller altandörrar öppna när de åkt på semester (33 %). Nästan lika många har glömt nycklarna i dörren (29 %) eller gömt dem utanför bostaden, exempelvis under en kruka (31 %). Slarvigast är föräldrar med hemmavarande barn, där har mer än varannan glömt att låsa ytterdörren (55 %).
  – Nu när vi går in i en period då inbrotten ökar är det särskilt viktigt att tänka på hemsäkerheten. Fundera på om du har gjort vad du kan för att trygga ditt hem och tänk lite extra på att kontrollera fönster och dörrar när du lämnar hemmet, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert Verisure.

Många svenskar känner sig otrygga i sitt område

Undersökningen visar också att de mörka månaderna ökar känslan av otrygghet. Nästan var tredje svensk känner sig otrygg i sitt hem och närområde (31 %), och under november och december sker en signifikant ökning av otryggheten (41 % respektive 42 %). Nästan var tredje av dem som känner sig otrygga har till och med funderat på att flytta på grund av otryggheten (33 %).
  – Med enkla medel och mindre slarv kan vi försvåra för tjuven och öka tryggheten. Ett tips på att minska slarvet är att involvera hela familjen i säkerhetsrutinerna, både vad de ska tänka på när de är hemma och när de ska lämna hemmet, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert Verisure.

Svenskarnas vanligaste slarv när det gäller inbrottssäkerhet:

 1. Glömt att låsa ytterdörren när de lämnat hemmet (44 %)
 2. Råkat lämna fönster eller altandörr på glänt när de gått hemifrån/åkt på semester (33 %)
 3. Gömt nycklarna utanför boendet tex. under en kruka eller liknande (31 %)
 4. Glömt nycklarna i dörren (29 %)

Där slarvas det mest med säkerheten i hemmet:

Glömt att låsa ytterdörren när de lämnat hemmet

 1. Västernorrlands län (57 %)
 2. Kalmar län (56 %)
 3. Gotlands län (54 %)

Råkat lämna fönster eller altandörr på glänt när de gått hemifrån/åkt på semester

 1. Örebro län (46 %)
 2. Värmlands län och Västernorrlands län (40 %)
 3. Jönköpings län och Kalmar län (38 %)

Glömt nycklarna i dörren

 1. Värmlands län (40 %)
 2. Hallands län (37 %)
 3. Dalarnas län, Västernorrlands län, Jämtlands län och Norrbottens län (32 %)

Gömt nycklarna utanför boendet tex. under en kruka eller liknande

 1. Gotlands län och Hallands län (41 %)
 2. Gävleborgs län och Jämtlands län (40 %)
 3. Jönköpings län (39 %)

Om undersökningen”Svenskarna & Trygghet 2019” är baserad på en årlig undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Verisure med ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval av personer i åldern 18–74 som bor i eget hushåll. Totalt har 4 200 intervjuer genomförts i Sveriges samtliga 21 län. Undersökningen genomfördes under perioden 22 augusti – 4 september 2019.

Källa: Verisure