Tid för eftertanke

GLÖM INTE, HINNA, KÖPA, SKRIVA, POSTA OCH DIG SJÄLV!

Lite utbrändhet, stress och ångest leder ofta till prestationspanik!  Och nu inför helgerna skall man bara hinna umgås med sina nära och kära, städa och juldekorera, skicka julkort, ha ett bra julbord med alla sorter av sillar, köttbullar, prinskorvar och världens godaste skinka. Skaffa den finaste julgranen. Ge rätt julklappar till de närmaste och läsa önskelistorna och följa dessa till punkt och pricka. Och det är bråttom. Jag måste alltid vara kommunicerbar hela tiden, alltid kunna nås på mobilen, alltid hålla koll på e-posten och hålla koll på vad som görs på facebook. Hur skall jag hinna med, bråttom, bråttom. Och inför det nya året skall jag bara hinna med det och det, plus att jag skall göra så och så. Självklart måste jag även skaffa mig det också och försöka komma igång med det som alltid blivit eftersatt. Jag har också lovat att genomföra saker innan någon annan gör det.

Stopp, det är dags att stänga av. Jag börjar inse att det måste finnas tid för eftertanke. Dags att sätta på pausknappen och inse att skulle jag fortsätta så här så kommer jag inte ens överleva varken jul eller nyårshelgerna. Jag tror att vi alla måste inse att fortsätter vi stressa så här kommer vi utarma oss själva och den planet vi finns på. Höga blodtryck, minnesförluster, yrsel och dåligt allmäntillstånd är knappast något som gör oss skickliga på att utveckla oss själva eller planeten. 

Min plan har faktiskt alltid varit ända sedan jag flyttade till ön att få en lugn tillvaro, en fridfull jul och nyårsfirande. Och det genom att göra saker tillsammans med alla inblandade. Det skall vara kul att julpynta, planera julmaten, köpa julklappar och göra julkort. När det gäller julmaten så har flera i familjen goda idéer, vilket gör att julbordet blir både traditionellt och roligt med nya inslag. Nu blir det många ”kockar” i köket och det innebär en trevlig samvaro tillsammans. Julklapparna är inte heller så komplicerade, de minsta är det vi satsar på och vi vuxna håller oss till något enkelt och symboliskt. Det viktigaste med helgerna är att vi träffas och umgås och tar oss tid med varandra. Inte vad jag får i julklapp eller vad som står på julbordet. Inför nyåret brukar jag smida tusen planer och sedan brukar det bli precis som vanligt. I år tänkte jag försöka hålla mig till saker och sedan försöka att förverkliga det. Något som jag redan  lovat mig själv är att jag hittat en mer miljövänlig bil, bytt alla lampor till lågenergilampor, tvättat fulla tvättmaskiner och försökt planera matinköpen för att minska det som vi brukar slänga. Och nu får jag passa på att önska alla en lugn och skön jul och nyårshelg!

Bosse Bjällstrand
Styrelsemedlem i Kulturföreningen Roxy

Veckans kulturtips!

Jazz på Bageriet 12 december!
Oskar Lindström spelar tillsammans med Josef Karnebäck, Jonas Granberg och Marcus Grufstedt
Plats: Bageriet (Stora torget, Visby)
Åldersgräns: 18 år
Tid: Dörrarna öppnar 18:00
​Musiken börjar ca 20:30