Underbart!

Ju äldre jag blivit, ju mindre tittar jag på underhållningsprogram i SVT. Reklamfinansierad tablå-TV har jag överhuvudtaget aldrig orkat ta del av.

Försöken att med hjälp av psykologisk manipulation få mig att köpa varor och tjänster jag inte alls behöver, gör mig helt enkelt förbannad. Eftersom jag under privatekonomiskt magra perioder i livet sålt min röst till reklamindustrin, känner jag många gånger ganska lätt igen annonsbyråernas beteendevetenskapliga metoder. Vetskapen om att man försöker påverka mig att köpa eller tycka, än det ena än det andra, gör det svårt för mig att fokusera på programinnehållet. Så jag undviker reklam-TV.

I public service slipper jag, bortsett från sponsorlogotyper,  reklam. Jag kommer dock inte undan det som SVT kallar programinformation, alltså de inslag som berättar om vad som är på gång i tablån. Dessa är utformade på samma sätt som vilken diskmedelsrelam som helst. Fråga mig inte varför.

Nåväl, ingen regel utan undantag. Undantaget i detta fall heter ”På spåret”. Frågesporten där oftast mycket allmänbildade, mer eller mindre kända personer, med hjälp av klurigt utformade ledtrådar ska lista ut ett resmål och sen svara på frågor kring detta resmål. Två av frågorna är kopplade till livespelad musik. Ingen playback eller singback, levande musiker som framför äkta musik, en oslagbar kombination. I årets upplaga har man bytt husband, och därför var det extra spännande att slå på datorn klockan åtta på fredagskvällen. Jag blev glatt överraskad. Inte enbart för att bandet lät snorbra, utan för att kapellmästaren och ytterligare en av musikanterna visade sig vara tjejer. Två instrumentalister alltså, inte sångerskorna, som i och för sig också var kvinnor, nej två av orkestermedlemmarna. Underbart!

Generaliseringar och de fördomar som är en följd av dessa har ur evolutionär synpunkt varit bra för människan.

Kommer det något ringlade i gräset så är det ingen vidare idé

att först undersöka om det är en farlig giftorm eller bara en trädgårdsslang på rymmen. Nej då är det bättre att snabbare än tåget sätta sig i säkerhet, även om man blir utskrattad när det visar sig att flykten var onödig. Fördomen att allt som syns ringlande i gräset innebär livsfara, gör att du utan att behöva fundera flyttar fossingarna ur fara. Att inte agera snabbt skulle kunna få ödestigra konsekvenser. Men fördomar är tyvärr inte alltid bra.

Som tonåring och ung vuxen hade jag den okunniges tvärsäkra bild av countrymusik. Reaktionära vita fjantar i cowboyhatt spelandes banala treackordslåtar om brusten kärlek var ingenting för mig.

Med åren upptäckte jag att min uppfattning byggde på okunskap, och plötsligt öppnades dörren till ett rum fyllt av underbara låtar och berättelser. Därför brukar jag titta på CMA-galan, alltså countryns motsvarighet till Grammisgalan.

I år var den utformad som en hyllning till alla starka kvinnor som trots skivbolagens vilja att omforma dem, utvecklat countrymusiken. Detta är egentligen ingen nyhet, det som däremot var en nyhet för mig var att det i varje orkester som spelade på galan fanns minst en, men oftast flera kvinnliga instrumentalister. Underbart!

Kulturföreningen Roxys krönikör: Göran Ekstrand

Roxys kulturtips!

En glimrande jul med Glimra
Mandolin, dragspel, gitarr och skön stämsång i singer-song-writeranda, på svenska.

Plats: Vårdklockans kyrka. Tid: tors 19 dec, Kl 19:00

Förköp på www.kfroxy.se

Från oss alla på Kulturföreningen Roxy, till er alla läsare, önskar vi en riktigt GOD JUL!

Följ vår verksamhet och våra event på www.kfroxy.se