Svensk Fastighetsförmedlings vd: Så blev bostadsåret 2019

Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Året lider mot sitt slut och snart träder vi in i ett nytt decennium. Mer hållbara boenden, nya regleringar, rekord i antal försäljningar, minusränta och prognoser kring en svagare ekonomisk tillväxt – mycket har skett på bostadsmarknaden under 2019. Men hur har det påverkat bostadspriserna? Enligt en ny kartläggning från Svensk Fastighetsförmedling har priserna det senaste året i genomsnitt ökat med 4 procent i landet, på såväl villor som bostadsrätter. På villasidan var det Vetlandaborna som blev de största vinnarna och vad gäller bostadsrätter är det i Mjölby som priserna ökat mest.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av data från Svensk Mäklarstatistik analyserat hur priserna på bostadsrätter och villor i landet utvecklats under 2019. Totalt hade 110 av samtliga 290 kommuner tillräckligt stort antal sålda bostadsrätter och villor för att kunna ingå i kartläggningen. Störst ökning under de senaste tolv månaderna stod Vetlanda för. Här har villapriserna stigit med 28 procent. Därefter kommer Gislaved och Ystad, med en ökning om 18 respektive 14 procent.

När det gäller bostadsrätter är det istället i Mjölby kommun som ökningen varit som störst under året. Här har priserna ökat med 24 procent. I Skellefteå kommun har priserna på bostadsrätter stigit med 18 procent jämfört med rikssnittet på 4 procent. Därefter kommer Mariestad, Lomma och Ängelholm.

– Statistiken visar att priserna stigit stabilt på de flesta håll i landet under året. Vi ser ett högre tryck på visningarna och den återhämtning som bostadsmarknaden gjort i år har accelererat ytterligare under hösten, inte minst i storstäderna. Bostadsrätter i Stockholm sticker ut när det gäller budpremien – alltså skillnaden mellan utropspris och slutpris, som har ökat rejält under hösten. Trots en eventuell räntehöjning och prognoser kring en lägre tillväxt i ekonomin indikerar faktisk data på en fortsatt stabil bostadsmarknad med ökande priser, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Sammanfattningsvis har priserna ökat stadigt i de flesta delarna av landet, hela 17 av Sveriges 21 län har haft en positiv prisutveckling de senaste tolv månaderna. Jämtland, Blekinge och Gotland har dock backat med 1, respektive 2 procent på villasidan. När det kommer till bostadsrätter är det istället Halland, Jämtland, Dalarna och Kalmar som har haft en negativ prisutveckling under året jämfört med ifjol.

Topplista: Här steg priserna mest 2019
Bostadsrätter
1. Mjölby + 24 %
2. Skellefteå + 18 %
3. Mariestad + 16 %
4. Lomma + 15 %
5. Ängelholm + 15 %

Villor
1. Vetlanda + 28 %
2. Gislaved + 18 %
3. Ystad + 14 %
4. Landskrona + 13 %
5. Skellefteå + 13 %

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om statistiken
Statistiken baseras på överlåtelser av villor och bostadsrätter i landet gjorda från november 2018 – november 2019. Endast kommuner med minst 50 försäljningar de tre senaste månaderna är med i kartläggningen för att statistiskt säkerställa prisförändringarna. Statistiken är framtagen av Svensk Mäklarstatistik AB som ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 95 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3–4 månader. De kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Källa: Svensk Fastighetsförmedling