Årskrönika

Med hjärtat för den gotländska kulturen skall jag här försöka återge en liten återblick av alla de häftiga aktiviteter som genomfördes 2019. Det gamla året ligger nu bakom oss, det är dags för ett bokslut och statistikräkna trängseln till våra evenemang på olika platser.

Vi har haft ett framgångsrikt år i Kulturföreningen Roxy. Jag brukar sammanfatta året på eftermiddagen på julafton, att tänka genom året väcker många känslor av både glädje och sorg. Vissa år mer av det ena, andra år mer av något annat. I år känns det extra roligt och positivt.

2019 har präglats av många nyheter och nystarter, vilket fört med sig nya samarbetspartner och även nya lokaler. Det har inneburit att föreningen behövt lägga en del tid på planering, hitta strukturer och nya rutiner för olika verksamheter. Totalt hade föreningen 93 arrangemang, 50 i Visby och 43 på landsbygden. Över 7000 besökare! Här några exempel på oförglömliga arrangemang under 2019:

Bygdegårdsturnéerna ”Ljus i Mörkret”, ”AFT” med musikern och standupkomikern/underhållaren Johan Seige. Vilken förövrigt ingår i det nystartade bandet ”De Lyttas Kapell”. Som sedan premiärspelningen på Fårönatta i sept 2019, snabbt blivit populära och underhållit över hela ön med sin kombo av originalmusik i form av Svensk rock/blues/pop, och stand-up.

En helt ny verksamhetsgrupp som gjorde succé var ”Roseland Swing Dans Club” tillsammans med storbandet ”Bara Damer & Co”. Arrangemanget gjordes i Spegelsalen på Clarion hotell. Det var trettonde året Roxy var med och arrangerade Visbyfestivalen, detta år med bla Kajsa grytt och Jennifer Brown som speciellt inbjudna, och flera gotländska artister. Jazz är Roxy, jazzklubben på Munkkällaren är basen i Roxy´s verksamhet. Under 2019 var det framförallt Louisiana avenues tillsammans med teckenspråkartisten Jamila, de utmärkte sig speciellt med mycket takt och ton när de ändrade scenen på Munken.

Hide Blues är ett annat arrangemang som återkommer varje år, 019 så bjöds en världs-artist till Hide, bluesgitarristen Erja Lyytinens. Om ni aldrig varit vid Hide och upplevt en musikupplevelse, så rekommenderar jag det! En häftig plats som blir ännu häftigare när bluesen finns med. Örjan Klintberg håller på som bäst att hitta det bästa och mesta till jazzklubben hösten och vintern 2020 och till programmet för Hide blues.

Här på ön finns skickliga och fantastiska musiker, sångare, poeter, producenter, skådespelare, estradörer och konstnärer av olika slag som vi på alla sätt försöker stödja genom att ge dom möjlighet att visa upp sig på olika platser över hela ön. Att förvandla deras drömmar till verklighet kräver en gemensam skaparkraft, kreativitet och förståelse för vilket stöd som kulturföreningen Roxy kan bidraga med.

Vi arbetar vidare med att försöka hitta fler nya okända fantastiska artister med olika bakgrunder här på Gotland.

Känner ni läsare till några ni tror skulle passa på de gotländska scenerna? Hör av er till kansliet och föreningens verksamhetsledare Vera Kebbe och koordinator Clarissa O’Reilly. Du når dem lättast via mejl. info@kfroxy.se Kansliet är bemannat alla vardagar.

Adress: Kulturföreningen Roxy
Söderväg 3A
621 58 Visby

Tack alla för 2019 och nu ser vi fram emot att få ett ännu mer storartat år på Gotland 2020.

Bosse Bjällstrand
Styrelsemedlem
Kulturföreningen Roxy