Kristin från Visby ger syn till Tanzania

Arkam, en av de som Ge Syn tidigare hjälpt med sin insamling av begagnade glasögon.

Under 2019 har Specsavers butik i Visby samlat in tusentals glasögon, som i slutet av januari ska delas ut till behövande barn och vuxna i Tanzania. Kristin Dahlgren, delägare av butiken, förbereder sig för att åka med på resan:
  – Gotlänningarnas engagemang för projektet är oerhört stort.  

Tanzania är ett av världens fattigaste länder och behovet av synhjälpmedel är stort. 2013 startade Ge Syn av Specsavers, ett projekt där svenskarnas använda glasögon samlas in genom företagets butiker. Ny ambassadör för årets resa är hälsoprofilen Malin Berghagen. På plats i Tanzania arbetar hon tillsammans med optiker och andra volontärer från Specsavers under en intensiv vecka med att göra syntest på behövande, och matchar sedan med glasögonen från Sverige. Kristin Dahlgren, delägare av butiken i Visby, är en av volontärerna som ska med på resan.
  – Det känns fantastiskt att kunna hjälpa folk som varken har pengar eller möjlighet att i vanliga fall ta sig till en optiker. Dålig syn är som ett handikapp man inte själv valt och det kan göra en person väldigt begränsad. Ett par glasögon kan öppna upp för så många möjligheter. Att studera, söka jobb och klara av sysslor på hemmaplan till exempel, säger hon.

Kristin Dahlgren, delägare av Specsavers butik i Visby.

Hon berättar att gotlänningarnas engagemang för projektet är stort:  
  – Vi får in påsar fyllda med glasögon varje dag, året om. Mestadels är det äldre personer som kommer in med sina gamla glasögon, men det händer också att barn skänker sina gamla bågar. Det här året har vi fått in tusentals glasögon – det märks att gotlänningarna vill engagera sig.

Sedan starten har de nordiska Specsaversbolagen genomfört 54 så kallade ”Eye Camps” och hjälpt över 50 000 människor i Tanzania att få glasögon. Nästa resa sker till Zanzibar i slutet av januari. Malin Berghagen ser fram emot att hjälpa till i arbetet med att dela ut glasögon. Med sig har hon även ett par glasögon som tillhörde mamma Lill-Babs och som nu ska få nya ägare.  
  – Många vet kanske inte att Zanzibar är en otroligt fattig del av Tanzania. Det känns fantastiskt att få vara med och bidra till att använda glasögon kan göra nytta för så många i Tanzania. Specsavers gör ett viktigt jobb, att kunna se bra är så otroligt viktigt. Det känns också bra att ha med sig mammas gamla glasögon och veta att någon kommer få glädje av dem. Det tror jag hon hade tyckt om, säger Malin Berghagen.

Källa: Specsavers