Vad är en ”Moviebox”? Får jag köpa ”The Sims 4 Get Famous”?

Att ha barnbarn innebär att man alltid är i en händelserik och kreativ miljö. För en trettio fyrtio år sedan var det mycket annorlunda då fanns inte mobiler, datorer eller ett väl utvecklat Internet. Då fick man hitta på och göra saker mer tillsammans alla familjemedlemmarna. Pyssel och knåp, spel, sagoböcker, muséer, djurparker, bio, teatrar, video, scouter, fotboll, ridhästar, tältning, läxläsning och semesteräventyr.

Detta är ju bara några exempel på vad de flesta barnfamiljer sysslade med, allt var ju såklart inte gnisselfritt. Ofta så var debatterna kraftfulla när det gällde kläder, läxor, maten, veckopengen och vanliga ordningsfrågor. Höjdpunkterna kunde vara att hyra en video inklusive Moviebox, planera att resa till fjällen eller semesterresan med hela familjen. Jag bodde under hela 70-talet till 2000 talet i centrala Stockholm och där var utbudet stort till olika aktiviteter som passade de flesta barnfamiljerna. Nu har vi fantastiska barnbarn och vi valde att flytta till ett annorlunda land under 2000-talet, till Gotland.

Nu har situationen blivit mycket annorlunda, barn idag har helt andra krav och vetskap om vad man kan göra. Det går inte komma dragande med mina gamla vanor, skall vi hyra en videofilm? Eller ska vi gå till lekparken och gunga? Ska vi spela kort, ”Löjliga familjen”? Allt beror ju såklart på vilken ålder barnen är i, men helt klart är det stor skillnad på barnen från 70-talet när de var 5 till 13 år då mot dagens barn i samma ålder. Numera gäller det att hänga med i vad som är på gång när det gäller datorer, Ipad, dataspel och Appar . Som fyrtiotalist känner man sig lite okunnig och många gånger får barnbarnen lära mig hur saker fungerar och vad som är populärt.

Men envis som jag är så tror jag att det finns saker som våra barnbarn behöver ifrån den ”gamla tiden” och det är att göra saker tillsammans utan att använda Ipadar, mobiler och datorer. En sak jag har försökt och lyckats rätt bra med är att vi sitter tillsammans och tecknar och målar saker vi önskar och fantiserar om. Tack och lov så håller barnbarnen också på med fotboll, scouting, simning, akrobatik och skidsport. Jag upplever att barnbarnen som håller mig yngre och mer kreativ och här på ön finns andra som hjälper mig att göra tillvaron trevlig för mig och barnbarnen.
Alla ungdomar som är minst 13 år och gillar att måla, teckna, fotografera, filma, skulptera eller något annat kreativt? Har nu möjlighet att visa ett eller flera konstverk till utställningen De ungas salong! Passa på nu och visa vad du kan, viktigt att ni lämnar in era konstverk till Fornsalen senast 17 februari mellan kl. 11.00 och kl. 16.00

Det finns mycket som händer på ön för de mindre barnen, kulturförening Roxy har en verksamhetsgrupp för barn. Det är en grupp ideella arbetande personer som satsar på att ge en kulturupplevelse till hela familjen när det gäller teater, dans och musik.
Aktuellt just nu är dockförställningen Vinga, som riktar sig till förskolebarn. Det handlar om den nyinflyttade duvungen Vingas villovägar och möten. Föreställningen är den 15 februari på Folkan i Fårösund. Verksamhetsgruppen kommer att ha olika föreställningar under mars och april. Kulturföreningen Roxy är mycket intresserad av att komma i kontakt med personer som har intresse av att hjälpa till att utveckla verksamheten Roxy Barn. Intresserad? Kontakta Roxy tfn 0707714411. Passa nu på att vara med och satsa på kulturevenemang för barn och ungdom!
En ”Moviebox” var en videobandspelare man hyrde samtidigt som filmen, inte aktuellt idag. Att köpa ”The Sims 4 Get Famous” är något föräldrarna får bestämma!

/Bosse Bjällstrand
Styrelsemedlem
Kulturföreningen Roxy

Roxys kulturtips
Vinga på Villovägar
En dockföreställning
Lämpar sig mycket väl för barn 1-5 år.
Plats: Folkan Dramarummet Fårösund
Tid:  15b februari   kl. 11.00
Biljetter: Ordinarie: 70 kr 50 kr för medlemmar i Roxy eller Kuno