Willys kunder i Visby har räddat 3 ton frukter och grönsaker 

Svinnsmarta frukt- och gröntlådor. Foto: Christian Björnerhag

Frukt och grönsaker är idag bland de största matsvinnsbovarna för såväl hushållen som dagligvaruhandeln. Som en del av arbetet att halvera sitt matsvinn till år 2025 säljer Willys prissänkta lådor fulla med frukt och grönsaker med smärre skönhetsfel och högre mognadsgrad som annars hade slängts. Sedan initiativet lanserades har Willys i Visby lyckats sälja över 1 600 fyndlådor, vilket motsvarar över 3 ton frukt och grönt. 

Svenska folket vill minska sitt matsvinn. En ny undersökning från Willys visar att sju av tio (71%) aktivt försökt minska sitt matsvinn under det senaste året. Willys inspirerar nu sina kunder att tänka annorlunda om matsvinn genom att ge sig på en av de största matsvinnsbovarna – frukter och grönsaker. Initiativet till att sälja svinnsmarta fyndlådor fyllda med frukt och grönt har på många olika håll i landet blivit en succé.   

I vanliga fall hade frukter och grönsaker med smärre skönhetsfläckar rensats bort och slängts – trots att de är fullt ätbara. Men genom sina svinnsmarta frukt- och gröntlådor har Willys-butiker runt om i landet hittills räddat över 100 ton frukter och grönsaker från att slängas. 

  • Fyndlådorna består av 2 kg blandade frukter och grönsaker och säljs för 20 kronor styck. Det har blivit ett otroligt populärt koncept, bara i Visby har vi lyckats sälja över 3 ton grönsaker och frukter som annars skulle ha slängts, säger Annica Stenström, butikschef på Willys i Visby.

Utöver de svinnsmarta frukt- och gröntlådorna har kedjan genomfört en rad andra matsvinnsinitiativ på olika butiker runtom i landet: prissänkta varor som snart går ut, öl på överblivet bröd och juice gjord på frukt och grönt som är på väg att ledsna. Många Willys-butiker ger också överbliven mat till lokala välgörenhetsorganisationer.

På torsdag och fredag kl. 12−19 vecka 8 och vecka 12 kommer butiken att anordna en matbjudning med provsmakning av rätter som är gjorda på mat från butikens frukt- och grönt-avdelning och som annars hade slängts. Det kommer att bjudas på left-over-gino respektive left-over-pizza. 

För ytterligare information, kontakta:
Annica Stenström, butikschef på Willys Visby Skarphälls City, annica.stenstrom@willys.se, 0498–253400

Om undersökningen: Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 22–25 januari 2020. Totalt intervjuades 1127 personer i åldern 16–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.


Om Willys: Genom att förena valfrihet och hållbarhet med enkelhet och låga priser vill Willys göra det möjligt för fler att äta bra mat. Idag finns drygt 200 Willys-butiker över hela landet, varav ett femtiotal utgörs av våra närbutiker, Willys Hemma. Willys omsätter drygt 27 miljarder kronor (2018) och ingår i Axfood. Läs mer på www.willys.se

Från undersökningen

Har du aktivt försökt minska ditt matsvinn det senaste året (senast 12 månaderna)? 

Total

Man

Kvinna

Ja

71%

64%

79%

Nej

22%

29%

14%

Tveksam, vet ej

7%

7%

7%

 

Källa: Willys