Gotlänningar och jämtar bäst på att hålla vikten – men i Kronoberg kämpar man med midjemåttet

Mat och vikt är ett av de vanligaste problemområdena för svenska djurägare.

Många hundar och katter lider av övervikt, och var femte djurägare tycker att det är svårt att få sin vän att hålla formen. Flest husdjur med viktproblem finns det i Kronobergs län medan Jämtland och Gotland upplever minst problem. Det visar en undersökning från Arken Zoo som ger sina bästa tips på hur du hjälper ditt djur att hålla en hälsosam vikt.

Mat och vikt är ett av de vanligaste problemområdena för svenska djurägare. I en undersökning från Arken Zoo, Sveriges största kedja inom zoofackhandel, har 25 696 hund- och kattägare svarat på frågor om sina djurs hälsa. Bland dessa som deltagit i undersökningen står Kronobergs län ut med högst procentandel av alla län. Där säger 19% att deras djur har problem med vikt och mat, jämfört med riksgenomsnittet på 15%. Just Kronobergs län stod dock ut förra året som det område med minst viktproblem i landet, men i år har siffran alltså ökat från 10% till 19%. Minst av dessa problem märker man av i Jämtland där motsvarande siffra bara är 11%.

I undersökningen visar det sig även att nästan var femte person, 18%, tycker att det är svårt att få sina djur att hålla vikten. Även i denna fråga står Kronobergs län ut där flest personer svarat ja på denna fråga, nämligen 21%.

Av alla län har Gotland lägst siffra både när det kommer till faktisk övervikt och synen på det. Där säger bara 5% att de tycker att det är svårt att få sina djur att hålla vikten och samma 5% säger att de har hundar eller katter som lider av övervikt. Det är även på Gotland som husdjuren är minst kräsna med maten: bara 38% jämfört med riksgenomsnittet på 45%.

Flest överviktiga hundar och katter, enligt ägarna själva, hittar vi i Kalmar där siffran är 18%.

– Motion är en av de saker vi som djurägare kan hjälpa till med, men val av foder är också oerhört viktigt. Övervikt kan leda till hälsoproblem som ledproblem, diabetes och i slutändan ett kortare liv, och undervikt är som alla vet inte heller hälsosamt för våra fyrbenta vänner, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

8 tips för att hjälpa ditt djur att hålla formen

1. Fyll skålen med kvalitetsfoder. Det är skillnad på foder och foder precis som det är skillnad på den mat vi själva stoppar i oss. Läs innehållsförteckningen noga. Mer information på vad som är bra foder hittar du här: https://www.arkenzoo.se/ratt-foder-for-ditt-husdju…

2. Rutiner. Du som ägare bör sätta upp goda rutiner för utfodring och motion; i det här fallet förstår inte djuren sitt eget bästa.

3. Håll koll på mängden. Oavsett vilken diet man följer eller vilken fodertyp man ger är det viktigt att inte överskrida den rekommenderade mängden per dygn i förhållande till djurets storlek.

4. Undvik människomat. Människomat innehåller ofta alldeles för mycket kalorier för våra husdjur. En vanlig kaloribov är att man bjuder små bitar vid köksbordet eller soffan som sammanlagt kan bli en ganska stor mängd över tid.

5. Belöningsgodis med måtta. När du ska belöna din vän med godis eller tuggben behöver det inte vara flera stycken samtidigt och du ska välja tillfällena med omsorg. Träning är kul och godis är ofta en motivator, men det är inte en måltid. Testa även andra belöningar som hundens eller kattens foder, lek och kel samt beröm i massor! Och tänk på att du behöver minska mängden foder baserat på hur mycket godis/tugg du ger din vän.

6. Håll koll på vågen. Väg din hund eller katt med jämna mellanrum.

7. Långsam måltid. Servera maten i aktiveringsleksaker eller en slow feed-matskål. Det stimulerar måltiden och gör den både längre och roligare.

8. Glöm inte motionen. Variera din väns motion genom att använda aktiveringsleksaker inomhus eller variera promenaden. För hunden kan du gärna välja kuperad terräng och använda dig av passande föremål som finns i miljön; som till exempel att hoppa upp på stenar, balansera på stockar m.m. Tänk också på att anpassa all aktivitet efter djurets storlek, ålder och fysiska förmåga.

Undersökningen genomfördes via en webbaserad enkät under januari 2020. Totalt deltog 25 696 personer i undersökningen. För att ta del av hela undersökningen, vänligen maila: marketing@arkenzoo.se.

Källa: Arken Zoo