Julafton är flyttad

Är det inte julafton i påsk?
Nej, i år blir vår julafton vid Kristihimmelsfärd.
Vi – det är vi som arrangerar Gotländsk Vårsalong.


Varje påsk i 25 år har det varit Gotländsk Vårsalong på Korsbygården. Det är ett fenomen! Så stolta vi var ifjol när landshövdingen kom till Lärbro för att inviga Jubileumssalongen på långfredagen. Solen sken, våffel-laggarna gick varma, 118 konstnärer gav oss bilder av oändligheten och skönheten, Lärbro levde upp och välkomnade vårrusiga besökare. Nyutslagna björkar pyntade vägen, kören hälsade våren och det dansades. Alltså, ungefär så bra som man kan ha det när socknens barn och folk åstadkommer något kul tillsammans.

Men det finns ett före, det som är innan all glamour. Ni vet, som i advent när vi alla bygger upp förväntningarna. Den gamla vanliga bygdegården ska transformeras. Det ska här bli rum som ger heder åt konstnärers verk, som utvecklas och där salongen är en plats som inramas av vårkänslor.

Vår julafton då? Det är lördagen veckan innan vernissagen. Det är då alla konstnärer lämnar in sina konstverk som de vill visa på Vårsalongen. Det är en vidunderlig dag. Det är så mycket glädje och förväntan i luften. Kön med konstnärer, som alla bär på sina noga utvalda verk, ringlar lång. Det är en skön stämning både av återseendets glädje och av nervositet i kön.

Vi står där bakom ett enkelt bord i en bygdegård på norra Gotland och får förtroenden. Det tar en stund. Alla får plats. Alla behöver få respekt för sina verk. Kön ringlar vidare. Några konstnärer är gamla bekanta och har ställt ut på Vårsalongen flera gånger. Andra är med för första gången och har många frågor. Där är de modiga människor som för första gången ska visa sin konst för publik.

Finns det någon större gåva än förtroende? Det är förtroendet från var och en och det är överväldigande att det är hundratalet människor som väljer att våga visa sig själva med sin konst.

Så blir det vår julaftonskväll. Stillhet, lite trötta. Vi ser på alla konstverk som fyller stora salen i Korsbygården på aftonen av inlämningen av konst. Fysisk manifestation av de förtroenden vi har fått. Då har vi några timmar att njuta och prata med varandra om dagens upplevelser. Det blir ingen glögg och heller inga våfflor men en kopp kaffe och rusig glädje för vad vi får vara med om.

Sen blir det jobb. Vi ska skapa magi! Vi ska visa oss värdiga förtroendet. Nu ska vi bygga de bästa förutsättningarna för varje konstverk. Vi ska också ge alla konstnärer plats. Bara det är en häftig utmaning – att låta alla få plats. En utställning är en skapelse. På de här dagarna kommer vi att ha lärt känna varje konstverk och vi har flyttat det åtminstone fem gånger.

Vårens crescendo: Vernissage för Gotländsk Vårsalong!

Vi kan inte flytta påsken men vi tror på vårens läkande kraft och planerar för crescendot: Vernissage för Gotländsk Vårsalong Kristihimmelsfärdsdagen torsdagen 21 maj kl. 12, på Korsbygården i Lärbro.

Tack till alla konstnärer som ger den vackra gåvan Förtroende och vi längtar till vår julafton som i år blir i maj.

Maria Larsson
Ordförande Korsbygården