Musiken längs memory lane

Musik både skapar och väcker minnen. Musik ger, jag vågar nog säga alltid, en känsla som färgar ens humör och sinne. Det går inte att skydda sig, man är totalt försvarslös när det kommer till musik, den lyckas alltid väcka någonting inom en. Eller jo, man kan förstås stänga av ifall det är en låt man inte gillar…


Men som ni nog har förstått så är det inte det som är min poäng. Det jag menar är den häftiga känslan när man hör en låt man helt glömt bort. Det kanske var flera år sedan man hörde den, man kanske inte ens kommer ihåg att man hört den? Men det spelar ingen roll, för melodin har nu letat sig in i hjärtat och helt plötsligt spelar hjärnan upp ett minne från en svunnen tid på näthinnan.

Så är det för mig även om det råkar vara en låt jag inte direkt gillar och inte nånting jag skulle välja att sätta på. Men det spelar ingen roll, för om jag till exempel hör Lemon tree av Fool’s Garden, så räcker det med en enda slinga av melodin för att hela min skolavslutning i femman ska spelas upp för mig. Det var inte ens min klass som sjöng den, jag minns faktiskt inte vad vi sjöng. Men jag är kanonsäker på att parallellklassen hade valt den och att det var en väldigt grå och kall sommardag i juni. Och det är där jag hamnar varenda gång den låten spelas.

I de här virustiderna när vi alla påverkas och många av oss är tvungna att stanna hemma, så vill jag tipsa om musiken som sällskap. Leta igenom gamla album, vinyler, cd-skivor eller gamla spellistor du gjorde när du var yngre. Jag är helt säker på att massor av minnen kommer tillbaka! Med hjälp av musik så får vi liksom en alldeles egen tidsmaskin, ett sätt att resa i tanken och återuppleva våra minnen.  Och minnen är ju något som är extra värdefullt, särskilt nu. Våra minnen kan ingen ta ifrån oss och med hjälp av musiken kan man själv välja vilken period av sitt liv man vill plocka fram.

Eftersom vi inte vet hur länge det kommer vara såhär, tycker jag det är extra viktigt att vi är tacksamma över det vi faktiskt har fått uppleva. Att vi tar en stund och värdesätter alla våra minnen och tillåter oss själva att strosa längs vår egen memory lane. Tar oss tid och lyssnar på plattorna, från början till slut rakt av, blundar och återupplever den där konserten, den sagolika sommaren, den oväntade vänskapen…

Men vi ska inte glömma bort att vi skapar nya minnen hela tiden. Låt oss därför göra det bästa av den här tiden och ta hand om varandra. För när vi sen hör musik från den här perioden kommer det väcka känslor, kanske av missmod men också av hoppfullhet, samarbete och respekt. För det är så vi jobbar, eller hur? Så imorgon när du vaknar, sätt på en låt du inte hört förut, det kanske blir en ny favorit och sen har du ditt soundtrack till den här perioden. Och blir det jobbigt så kom ihåg att musiken är din egen tidsmaskin.

Clarissa O’Reilly
Koordinator
Kulturföreningen Roxy

Roxys kulturtips!

Gotlandsmusiken livesänder nu sina konserter!
Passa på att se en streamad upplevelse-sändning via nätet!
Sök på nätet: Vibble Sessions