SÄRPRÄGLADE CORONA-TIDER

Jag sitter nu vid spritflaskan och håller avståndet till alla och envar. Kungen tycker att vi skall göra något vi normalt inte har tid med, och det jag tog jag i var att dammsuga i bilen, putsa upp alla mina skor, rensat och skänkt bort alla mina CD-skivor som jag aldrig numera spelar, allt för att få bättre plats i bokhyllan till bra böcker. Allt gick fint och bra blev det. 


Men en sak är säker, så många kulturella händelser som jag nu upplevt på kort tid har jag aldrig tidigare varit med om. De digitala scenerna har gjort mycket möjligt, bara för att nämna några exempel så har jag sett och blivit informerad på ett bra sätt om Vårutställningen 2020 på Liljevalchs och där blivit guidad av Mårten Castenfors. Jag har också hunnit med en sväng till Danmark och sett utställningar på Louisana Chanel ”Topic.Art” och här på hemmaplan missade jag inte PLindebergs Art Live på H10 i Visby, digitalt. Jag har också hunnit se på Länsteaterns ”digitala scen ” och dessutom sett och hört klassisk musik med ”Berliner Filharmonikerna” och musik från Stockholms konserthus. Likaså jazzupplevelser med ”Freddie Jacksson Jazz” och att inte glömma Gotlandsmusiken ”Vibble Sessions”. Kulturutbudet på nätet är enormt, det är bara att gå in där och leta upp det man tycker är av intresse, sätta sig i en skön fåtölj med hörlurar med datorn i knäet och njuta av utbudet.

Men det finns också natur-upplevelser jag kan göra dessa Corona-tider, att gå på stigarna genom Klosteränget är nu den här årstiden en fantastisk upplevelse, först kommer den gula ogräsblomman Svalörten sedan blåsippan och nu mängder av vitsippor. Totalt består änget av 30 hektar lövskog med gamla ekar, askar, björk, lönn och några enstaka tallar och granar. Fågellivet är också stort, allt ifrån koltrastar till ugglor och har man tur så kan man stötta på en och annan räv eller ett rådjur.

Det finns en annan plats som också är bra för själen och det är Tjaukle som ligger ca 1-2 km ifrån Viklau kyrka. I landskapet finns en å som börjar vid Tjaukle myr och ringlar sig vidare till dammarna i Roma för att till slut försvinna ut i havet via Gothemsån.

Ett tredje ställe att rekommendera är ”Södra hällarna” som har blivit ett otroligt fint friluftsområde sedan militären slutade att panga där. Här finns vinddrivna träd, orkidéer och branta klintar och en fantastisk havsutsikt. Alla mina naturupplevelseförslag kostar inget mer en själva resan att ta sig dit. Skall ni göra det riktigt bra glöm bilen och ta cykeln.

Visst kan man göra mycket dessa trista Corona-tider, det gäller bara att hålla avståndet och ha spritflaskan beredd.

Bosse Bjällstrand
Ledamot i Kulturföreningen Roxy

Roxys kulturtips!

Besök Konserthuset i Stockholm! 

Konserthuset Play är ditt digitala konserthus. Här hittar du konserter med Kungliga Filharmonikerna, filmer för barn och mycket annat. En möjlighet att uppleva musiken när du vill och var du vill. Helt gratis.

Alla visningar är inställda tills vidare på Folkets Bio!

Utnyttja istället vår streamingtjänst ”Draken Film”.
Du startar en prenumeration för 79 kr/mån. med koden: FOLKETSBIOVISBY
Hälften av intäkterna under 6 mån direkt till oss på Folkets Bio Visby.
Ingen bindningstid.

https://www.drakenfilm.se/?promo=FOLKETSBIOVISBY

Följ länken, trycks på starta prenumeration längst ner och sen fyll i dina uppgifter samt tryck på ”Jag har kod”.