Ny turistportal med inriktning på “Hemester” på Gotland

Semester på hemmaplan blir allt populärare och i år är vi förhindrade att åka på längre resor.

Gotland Gratistidning storsatsar för besöksnäringen och lanserar en turistportal. Med intäktsbortfall från internationella turister måste aktörer ställa om marknadsföringen till en mer lokal marknad då vi semestrar på hemmaplan.

– Vi har en enorm spridning på Gotland med våra tidningar. Nu bygger vi på med en digital plattform och skapar väldigt bra lösning för turist- och besöksnäringen på Gotland, säger ansvarig utgivare Peder Gidlund.

Läget för Gotlands besöksnäring är oerhört ansträngt. Med osäkerheten angående internationella turister och den svenska marknaden som vanligtvis står för den största andelen av intäkterna, finns stora risker för en svår sommar.

Det gäller att agera snabbt och hitta bästa möjliga lösningar för situationen. Därför har  Gotland Gratistidning valt att utveckla en turistportal, en webbplats anpassad helt anpassad för hemester. Hemestra Gotland blir en samlingssida för alla lokala aktörer.

Vecka 27 lanseras turistportalen hemestragotland.se med inspiration och saker man kan göra på Gotland på sin “Hemester”.

Webbplatsen hemestragotland.se blir även fullt integrerat med gratistidningen, som under hela sommarperioden kör hemestra-kampanjer. Detta blir en oerhört bra kombination för de annonsörer som vill nå ut till alla i hela regionen.

– Nu gäller det att exponera sig maximalt för alla ”hemestrare” och stärka sitt varumärke. Att lägga ut inlägg på Facebook är enkelt och kostar inget men det räcker inte då engagemanget har blivit nära noll där. Största faran är att man tror att man når ut och därför inte gör någon riktig marknadsföring, säger Peder Gidlund.

Lansering vecka 27

Sajten lanseras vecka 27 i samband med specialtidningen Glad Sommar. Hemestra-kampanjerna pågår löpande innan, under och efter sommaren för bästa möjliga effekt.

Roine Södelind på Gratistidningen har jobbat med turism-tidningarna på Gotland under många år menar att många varumärken på Gotland är starka nationellt och internationellt men kännedomen om dem lokalt är mindre då fokus enbart läggs på fastlandsgäster. Och i en sån här situation blir det tydligare än någonsin.

– Många lokalbor vet inte om de sevärdheter och upplevelser som finns just utanför dörren eftersom den internationella marknaden prioriterats av de offentligt finansierade turistorganisationerna på Gotland. I omvärlden känner många till vad som finns på ön men det är inte så många på Gotland som har koll på allt. Vi har också fått signaler från många mindre aktörer att de hamnar i skymundan och har inte nått ut, säger Roine Söderlind.

Gotland Gratistidning uppmanar lokala aktörer inom turism- och besöksnäringen att bidra med tips och dela med sig av allt som erbjuds.

– Tillsammans kan vi göra det bästa i en väldigt svår situationen. Det känns bra att kunna presentera den här helhetslösningen som kommer ge stor effekt både på kort- och lång sikt, avslutar Peder Gidlund.