En smittande föreställning ”Närheten”

Närhet som vi drömmer om, som vi längtar efter, nu tydligare än någonsin. Det har ju blivit uppenbart för alla och en var och därför också möjligt att prata om vår längtan. Det kanske åtminstone är något positivt.


”Närheten” – Gotland skulle få arrangera premiären och datum var satt till den 24e mars i Slite kyrka. Riksteaterns koreograf Tove Sahlin har skapat en föreställning med fem dansare och en fantastisk musiker. Föreställningen skulle turnera i hela Sverige med premiär på Gotland och final i Boden. Riksteaterföreningen Nordret hade gjort alla förberedelser, arrangemang och avtal för att låta den gotländska publiken ta del av ”Närheten”. Bussen var bokad. Marknadsföringsmaterialet var klart. Affischerna var tryckta.

”En smittande föreställning.”

Just så skulle ”Närheten” marknadsföras. Det var då det, i februari.

Riksteatern har som vision att skapa scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla, överallt. Det innebär att man turnerar med fantastiska föreställningar till orter över hela landet, också till Hemse och Slite. Den 17e mars beslutade vi att ställa i turnéer för alla 240 föreställningar i Sverige.

Det blev ingen premiär av ”Närheten” i Slite.

Vi är två riksteaterföreningar på Gotland, Sudret och Nordret. Vi arrangerar scenkonstföreställningar av hög kvalitet över hela ön i samarbete med varandra och med andra arrangörer av scenkonst. Nu är ju allt upp-och-nedvänt och sorgliga meddelanden om inställt överallt.

Sudrets riksteaterförening hade planerat en rolig och spännande ”Teater-resort” i september. Det skulle bli folkfest och teater i dagarna två i Fröjel. Det går ju inte. Men här är det ingen som ger upp och Sudret har bestämt att den ska arrangeras våren 2021.

I förhoppning om en ljusare höst än vår i år, så arrangerar Sudret ”1-2-3 Schtunk” 17 oktober och ”Bygdens söner” 25 november på Hemsegården.

Nordret riksteaterförening fortsätter att vilja ge Gotlandspubliken dansföreställningar av hög kvalitet och i samarbete med Länsteatern arrangeras en stor föreställning med Cullbergbaletten 26 november på Wisby Strand.

Närhet har så många vackra be-tydelser. Det är ju inte bara fysisk närhet som berör men nu är den en bristvara. Det är inte social distansering utan fysisk distansering som vi lider av. Begreppet ”Hudhunger” som koreografen Tove gärna använder, har kanske fått en tydligare innebörd för flera av oss.

Berörd. Beröra. Röra vid. Nudda. Känna.

Det är inte trängseln i affären eller på bussen vi saknar utan delaktighet och sammanhang – att bli berörd att beröra.

Teater, även digitalt, har förmåga att beröra. Riksteatern planerar för att återuppta turnéverksamheten i höst men du behöver inte vänta.

Riksteatern.se/play visar streamade föreställningar helt gratis. Exempelvis: ”Domedagen – en trallvänlig talkshow” med Stefan Sundström. ”Du har hela livet Habibi” där den unga Cynthia möter en femton år äldre version av sig själv i en annan dimension. Eller varför inte fördjupa dig i ”Eddan”? Det är mustiga sagor om skapelse och undergång, där humorn och visheten går hand i hand.

Fortsätt ta hand om varandra så får vi ge och ta emot Närhet vad tiden lider.

Maria Larsson
Ordförande Riksteatern Gotland

Roxys kulturtips!