Ur förtvivlan föds förtröstan

Sommaren lär bli annorlunda och vi pratar om ”hemester”. Jag satt och funderade lite för jag blir otroligt nostalgisk så fort jag känner doften av syren och varm asfalt. Det får mig att minnas min egen student och alla somrar på Gotland. 


Det blir inget ”utspring” för studenterna i år och jag känner med dem.  Det är ju så många som säger att ”studenten var bästa dagen i mitt liv, jag vill göra det igen!”. Men deppar årets studenter ihop? Nej! De kommer på alternativ och lösningar för hur årets studenter kan fira och firas. Och det är så fint att se! Vem har sagt att det mest fantastiska med studenten är att springa ut i en folkmassa och sen åka vagn? Det är inte skrivet i sten, det som är så underbart med att ta studenten är ju att fira att man har pallrat sig igenom 12 års studier och att man nu har livet framför sig. Jag vill tro att det är det som ger den där saliga lyckokänslan! Om du sen firar med dina vänner på en uteservering, eller en mottagning med din närmaste familj, det spelar ju ingen större roll. När jag ser studenter i Almedalen eller som sitter på torget i sina mössor så blir jag minst lika blödig som när en vagn åker förbi med en basgång så stark att man måste hålla fast sina inre organ. 

Det är ni som får chansen att skapa nya traditioner och vi står med er. För att sen vara lite klyschigt optimistisk, som jag lätt brukar bli. Många av er studenter hade säkert massor av planer för sommaren och nu kanske ni måste stanna här hemma på Gotland. Därför vill jag påminna er om att tänk vad roligt, ni kommer få en hel sommar tillsammans. Och sommaren är ju alltid bäst på Gotland.

För jag har, helt ärligt, aldrig rest bort på sommaren. Det är ingenting jag har reflekterat över förrän nu med allt prat om att det blir ”en semester i Sverige i år”. Självklart är det tråkigt när planer grusas. Men visst finns det värre platser att vara fast på? Jag har firat mina somrar på Gotland i hela mitt 28-åriga liv, närmare bestämt på Tofta södra camping.

Hundratals solnedgångar, kallsupar, kottar i sommarfötter, myggbett och skogsmyror… Det är magiskt! Skulle aldrig, aldrig vilja vara någon annanstans. Man blir aldrig mätt på solnedgångar och jag tycker än idag att havet ser ut som hallonsoda när solen går ner. Jag är övertygad om att det faktiskt är älvor som dansar på fälten när det är dimma i skymningen. Man måste vara försiktig när syrsorna börjar spela, för det kan lika gärna vara Näcken som stämmer sin fiol. Allt det ser jag fram emot varje sommar. Därför hoppas jag verkligen att vi får goda besked snart så att resten av Sverige och världen kan få ta del av denna förtrollade tid på vår ö. Vi kan sitta lugnt för vi får sommaren serverad och det räcker till våra besökare också!

Clarissa O’Reilly
Koordinator
Kulturföreningen Roxy

Roxys kulturtips!

För att ge er ytterligare lite inspiration vill jag tipsa er om en dokumentär som visar exakt hur bra vi kan ha det här på sommaren.

Gå till SVT:s www.oppetarkiv.se och sök ”Stunder av lycka”