Ny reseguide i bokform släpps – 200 svenska sevärdheter från andra världskriget

Lars Gyllenhaal visar ett uppslag i boken om Tredje rikets konsulat utanför Amber Hotell i Luleå.

Lagom till semestertider släpper författaren Lars Gyllenhaal sin nya bok. Det är en reseguide med titeln “200 svenska sevärdheter från andra världskriget”. Gyllenhaal har länge sökt och dokumenterat platser relaterade till andra världskriget och känner sig nöjd med slutresultatet. Många av sevärdheterna har han fått kunskap om genom brev från läsare både i norr och söder.

– Boken känns lite som en Rolls Royce då jag kunnat jobba med färg och form på annat sätt än tidigare, säger Lars Gyllenhaal.

Över hela Sverige finns tydliga spår av andra världskriget, som agentbaser, bombkratrar, bunkrar, interneringsläger och vrak. Många är ännu okända för allmänheten. Minnesmärken över svenska soldater som dog i gränsincidenter och olyckor är vanligare än de flesta kan ana. Dessutom har tyska, amerikanska, brittiska, finska, norska, polska och sovjetiska militärer lämnat avtryck på många orter.

Författaren listar och har dokumenterat 200 sevärdheter från Helsingborg till Haparanda. Här finns kartor och många bilder på platserna, både från krigsåren och idag. Boken är en ovärderlig kunskapskälla att ta med på både kortare och längre militärhistoriska resor.

– Många är ovetande och blir förvånade över hur påtagligt andra världskriget ändå var i Sverige trots att vi som nation var “neutrala”. När man får se och uppleva fysiska spår i sin närhet förstår man på ett djupare plan vårt lands historia mellan 1939 och 1945, menar Lars Gyllenhaal.

Ett exempel i boken från Luleå (sid 207, sevärdhet nr 161) är Tredje rikets konsulat som var inhuserat i det som idag är Amber Hotell på Stationsgatan 67. På bilden i boken ser man konsul William Weiler i ett av fönstrena och på fasaden metallskyltar med tyska symboler.

Lars Gyllenhaal har fått hjälp med omslag och grafisk layout i boken av Mikael Norman, Luleå.

“En liten guldklimp till guidebok”

Vetenskapsradion Historia (P1)  sände nyligen ett inslag om sommarens bästa historieböcker och där fanns “200 svenska sevärdheter från andra världskriget” med.

– Det här är en liten guldklimp till guidebok, sa programledaren Tobias Svanelid och han hade fått läsa om för honom helt okända fenomen såsom “Hitlerstenar”. Utanför Oskarshamn finns rester av svenska granitblock från Småland och Bohuslän som beställts av det Stortyska riket och som skulle användas i byggandet av “Germania” huvudstaden för “Storgermanska riket”.

Ta med boken i hängmattan och njut av ledigheten med att ta del av lite svensk historia från andra världskriget eller varför inte stoppa den i handskfacket i bilen och besök några av sevärdheterna som finns i närheten där ni “hemestrar”. Gotland finns med i boken med fyra sevärdheter, bland annat en minnessten över en brittisk flygare i Sproge kyrka.

Boken “200 svenska sevärdheter från andra världskriget” kan köpas i bokhandeln eller på nätet.

Om Lars Gyllenhaal 

Lars Gyllenhaal (f. 1968) är för författare till bland annat Elitförband i Norden, Svenska i strid mot Hitler och Andra världskriget i Sverige ( i pocker 2020). Han är också ledamot i Svenska militärhistoriska kommissionen.