JAG EN STOCKHOLMARE!

Den polarisering som nu blivit på ön kan också gör att även jag kan upplevas som en som hatar och har en avig syn på stockholmare och andra fastlänningar som vill komma hit. Så är självklart inte fallet, jag flyttade hit för 12 år sedan är numera i riskgruppen +70 och är inte epidemiolog, sjukvårdsanställd eller gotlänning. Mina barn, barnbarn och en del goda vänner finns på fastlandet och just nu vågar de väl sig hit efter senaste rekommendationerna, men jag och min fru vågar verkligen inte ta oss till Stockholm eller andra platser på fastlandet. Det är inte lätt att vara stockholmare.


Om jag håller mig till vänner och bekanta i Stockholm så tror jag de är kloka personer som använder sitt förnuft och kan ta egna beslut vad som nu är bäst att göra. De förstår säkert vilken belastning det kan bli på sjukvården ifall de kommer hit och är sjuka eller blir sjuka, och tar eget ansvar för att inte åka hit eller åka hem vid minsta känning av någon tendens till symptom av något innan det blir för allvarligt. För den sakens skull kan jag inte säga till mina vänner, bekanta, barn och barnbarn KOM HIT! Det ansvaret har de själva. Det gäller att hålla avståndet, inte vara i för stora grupper och så tycker jag även att använda munskydd vid de tillfällen vi åker kollektivt i bussar, tåg och färjor. Längtar nu efter mina barn och barnbarn som förhoppningsvis kommer till ön i juli, jag håller mig hemma än så länge.

Alla människor har såklart brister och ingen är perfekt. Det gäller de jag känner och inte minst mig själv. Det är ju något som irriterar att det faktiskt förekommer rädsla för stockholmare och fastlänningar. Även från de jag gillar mest kan det krypa fram en rädsla, speciellt märker jag det när vi träffas på nätet eller telefon att en rädsla finns. Istället för att gå och bära på det hela och irritera sig och till slut bli hatisk mot våra sommargotlänningar och besökare. Nu måste vi istället tillsammans börja lita på deras goda omdöme av situationen och hjälp till att hålla avstånd.

Mina rötter kommer alltid finnas i Stockholms asfaltsdjungel, även fast jag nu bott här i över 12 år. Min fru som turligt nog är född och uppvuxen på Gotland vilket naturligt gjorde att vi hade de flesta semestrar på denna sagolika ö med barn, släktingar och vänner. Jag är mycket tacksam för vad Gotland skänkt mig, nämligen en fantastisk natur, en Hansastad och kulturella värderingar och upplevelsen ”ett annorlunda land”. Det var inget svårt beslut att ta när jag blev pensionär att flytta hit.

Sommaren är nu här igen, men mycket annorlunda tack vare Corona. Men det har inte påverkat Koltrasten, Lärkan eller Göken och andra fåglar att hålla sina härliga fågelsånger.  Vallmon och Blåelden sätter lite färg på tillvaron. Det som tyvärr denna sommar inte blir av är Almedalsveckan, Medeltidsveckan, Romateaterns Shakespeares upp-sättning och mängder av inställda artistframträdanden över hela ön. Men ön har mycket att erbjuda i form av natur, bad, matupplevelser och trevliga gotlänningar. Det viktiga är nu att hålla social distansering, ha handsprit och ett gott humör.

Trevlig sommar!

Bosse Bjällstrand
Stockholmare & innovatör

Roxys kulturtips!

Roseland Swing Dance Club
25/7 Snäckgärdsporten i Visby kl 18:00–20:00.

Välkomna att dansa charleston med oss ute i vackra Visby! Vi träffas på olika platser och tränar in en charleston-rutin som vi på slutet filmar för att börja samla material till en film. #icharlestonvisby
Ta gärna med fika så kan vi umgås en stund när vi är klara.