En bransch i kris eller i omgörning?

 

När jag sitter här på jobbet är det dagen efter mina två första konserter för betalande publik på fem och en halv månad.


Konstig känsla eftersom det aldrig har hänt mig under de 36 år jag jobbat som professionell musiker. Vi följde självklart FHM regler och hade 50 personer i publiken. Känslan att få sitta på en stol och spela och förmedla något var kort sagt underbar, och helt plötsligt förstod jag vad som har fattats mig sedan i början av mars. Att sedan få direkt kvitto på att man nått fram genom publikens applåd är ju något som vi i min bransch är priviligierade att få. När får andra detta direkta kvitto på att man gjort något bra? När gav du senast din sophämtare en applåd efter ett väl utfört arbete?

Visst har vi, här på jobbet, arbetat under dessa månader mest med att försöka hitta nya vägar att nå vår publik. Visst har vi corona-säkert spelat in, streamat men då med max tre-fyra personer i studion som ”publik”. Jag kan avslöja att det är extremt svårt att göra detta då det största halvan av vårt jobb inte finns där, vår älskade publik. Det blir som att torrsimma i en bassäng utan vatten. Men det är kanske detta vi måste utveckla? Ett digital sätt att gå på konsert som ger den där känslan tillbaka inte bara för oss på scenen utan faktiskt i större hänsyftning för publiken. Hur kan man utveckla det digitalt så att man som publik kan: träffas innan konserten för en kaffe eller ett glas vin, se andra som är ”på väg in” i konsertsalen, att man träffas och pratar om sina intryck i pausen, att man känner sig sedd av oss på scenen. Går det? Här finns mycket att göra för våra scenteknikföretag som just nu kämpar för sin överlevnad (Som en parantes måste riksdag och regering göra något för att hjälpa den delen av branschen och göra det NU!) Kanske är det nödvändigt att hitta en lösning men vill vi verkligen in i en situation där allt i livet är en TV utan social kontakt? Här finns massor med tankar som måste tänkas, diskussioner som måste diskuteras men framförallt måste vi hela tiden vara öppna och kloka med vårt beteende så att vi håller oss friska så att vi på något sätt kan gå, eller titta, på konserter eller andra kulturella event.

Erik Skagerfält
Tubaist och producent