”Vi vill bidra till en positiv återstart” – Gratistidningen gör storsatsning på ny smart lunchguide

Alexandra Granström och  Nellie Jakobsson på Gotland Gratistidning vill med storsatsningen på ”Matochmat.se” bidra till ett återstart för restaurangbranschen.

– Coronapandemin har inneburit en enorm utmaning för de gotländska restaurangerna. Och besökarna har känt oro samtidigt som de längtat till de dukade borden. Nu är vi i en ny fas med drastiskt minskad smittspridning och tydliga regler. Då vill vi bidra till en positiv återstart i restaurangvärlden med nya smarta lunchguiden ”Matochmat.se”.

Det säger Peder Gidlund, ansvarig utgivare för Gotland Gratistidning, som erbjuder alla restauranger på ön att prova den nya tjänsten kostnadsfritt under tre månader.

– Vi använder sedan en tid lunchguiden Matochmat.se i andra lokala tidningar som vår företagsgrupp ger ut i norra Sverige, och vet av den erfarenheten hur uppskattad tjänsten är bland de många restauranger som använder den. Även restauranggäster tycker att guiden är toppen!

Ingen bindningstid

De restauranger som efter prova-på-perioden går vidare med tjänsten gör det utan bindningstid.

– Vi vill inte binda upp restaurangerna – de ska känna att tjänsten bra och att de vill ha den, säger Peder som poängterar att Matochmat.se är mycket mer än bara en ren lunchguide.

GOTLAND Gratistidning erbjuder alla restauranger på ön att prova den nya tjänsten kostnadsfritt under tre månader – INGA BINDNINGSTIDER.

Inmatning på ett ställe – spridning till flera kanaler

– Det är en plattform för restauranger där de enkelt kan lägga in all information om sina luncher, a la carte-menyer, take away och andra erbjudanden och evenemang på ett enda ställe – via dator eller smartphone. Och sedan kanalisera den på flera sätt; inte bara via Gratistidningen med sin stora räckvidd, utan även via den egna hemsidan och sociala kanaler som Facebook.

Matochmat.se är en lunch- och restaurangguide där kunder snabbt får en bra överblick av utbudet och kan göra sin val. Varje vecka i tidningen och när som helst på Gratistidningens hemsida. Plus att informationen finns i restaurangernas egna kommunikationskanaler.

”Kontinuerlig utveckling”

Matochmat.se är utvecklad av företaget Wiseweb, som ser mycket positivt på samarbetet med Gratistidning Gotland.

– Vi har jobbat med plattformen Matochmat.se i flera år. Att koppla ihop den med en så starkt regionalt media som Gotland Gratistidning ger ett stort mervärde för restaurangerna i form av spridning och exponering  – och riktigt bra information till deras kunder, säger Fredrik Andersson, Wiseweb.

– Vi kommer att satsa rejält på Matochmat.se på Gotland. Konceptet kommer att kontinuerligt vidareutvecklas med nya funktioner och exponeringsytor. Det finns spännande planer t.ex. inför julbordssäsongen som lär bli lite speciell för att möta Corona-reglerna, säger Peder Gidlund.

Skärmbild från webbsajten matochmat.se.

Faktaruta:

Detta gäller för att hindra Corona-smitta på restauranger

Den 1 juli infördes en ny lag som tillsammans med Folkhälsomyndighetens föreskrifter och råd reglerar smittskyddsåtgärder i restauranger. På Gotland är efterlevnaden av dessa regler mycket god.

I korthet gäller i huvudsak följande:

  • Det ska vara minst en meter mellan olika sällskap i en restaurang. Inom varje sällskap gäller eget ansvar: om man är smittad av Covid 19, har närstående som är det eller har symptom som kan vara Covid 19, ska man inte besöka restauranger. Det gäller förstås även personal.
  • Restaurangen ska genom främst möblering se till att det blir minst en meter mellan sällskap och att det inte uppstår trängsel i lokalen. Det är också önskvärt att inte tillåta allt för stora sällskap. Besökare bör också ta ansvar för att inte komma i stora sällskap.
  • Restaurangerna ska informera besökarna om distanskravet på minst en meter mellan sällskap genom skyltning. Finns många utländska gäster bör det finns skyltning på andra språk eller med tydligt bildspråk.
  • Restauranger ska hålla god hygien i verksamheten för att hindra risk för smittspridning. All personal ska vara väl informerad om detta.