Dags att planera för kyla, blåst, värme, spriten och kulturutbudet

Hösten är nu här och kom med stormsteg, det kommer inte dröja så länge förrän snön är här. Dags att se över sin egen garderob, huset och handspriten. Under hösten och vintern är min största kostnad El-räkningen. Det är ju på grund av att jag behöver mer ljus och värme den här perioden. Tak, golv, fönster och dörrar är det skydd jag har för att hålla en bra temperatur inomhus. Men läckor kan såklart finnas som påverkar el-kostnaden, värmen smiter ut och det är lika med högre kostnader.

Andra saker som också är viktiga att tänka på när man bor i ett hus och har trädgård är att kontrollera att ventiler och andra eventuella håligheter i väggar och grund, mössen kommer in i huset i ett hur litet hål som helst. Inte kul. Tack och lov så kommer inte råttor in på samma sätt, men där fick jag lära mig förra året att inte lägga ut mat i fågelhus eller fågelbord. Den största matgästen var inte de jag tänkt mig, utan det var råttor som klättrade upp i fågelhusen. Nej mata fåglar för jag göra så att jag ser att just de får de jag bjuder på.

Och när jag är ute gäller det att vara rätt klädd och ha mössa, annars kan det innebära en stor värmeförlust, den kan vara så stor som – 75% vid minus 20 grader och den förlusten går via mitt huvud om jag inte har mössa på mig, antagligen ännu mer eftersom jag inte har så mycket hår. Ordspråket ”håll huvudet kallt” kanske kommer från detta. Här på ön blir det sällan så kallt, men minus 20 grader kan det lätt bli vid blåst. Här blåser det ofta, vid exempelvis minus 10 grader med en vind på 10 meter/sekunden så blir kyleffekten minus 20 grader.

Jag sitter fortfarande vid spritflaskan och håller avståndet till alla och envar. Coronapandemin fortsätter att göra tillvaron rätt trist, men ljuspunkterna är att de sociala medierna har utvecklats till det bättre och ger ändå många kulturella upplevelser. Länsteatern drar igång med Corona-säkra förställningar i höst och Riksteatern med turnéer senare i höst. Jazzklubben har saker och idéer på gång, Jazzklubben kommer bland annat under hösten att i samarbete med arrangörer runt om på Gotland och gör konserter för en mindre publik. Nu är två spännande Corona-säkra konserter planerade med gitarristen Peter Bryngelsson. Han kommer att göra sin konsert om Peter Green och Eric Clapton  på Bunge vandrarhem i samarbete med KUNO – Kulturföreningen på norr och på Fiket i Burgsvik i samarbete med KF Roxys landsbygdsgrupp. Och förhoppningsvis kommer det fler konserter under hösten, lite mindre men lika bra. Levande musik för en levande publik!

Peter Bryngelsson är musiker och författare och bildade musikgruppen Ragnarök 1972 tillsammans med vännerna Henrik Strindberg och Staffan Strindberg. Ragnarök ombildades under tiden mellan 1972-1982 ett flertal gånger men under denna tid var Peter också med och bildade rockgruppen Kung Tung samt debuterade som Teater-musik-kompositör och kompositör av Filmmusik. 1983 bildades musikgruppen Triangulus och under de nästkommande åren 1982-1990 gjorde Peter musik i större format med projektinriktade specialbesättningar som Gitarrists 1989 (musik för 10 gitarrer) Katabasis 1992 (musik för 6 basinstrument)! En såpopera 1991 ( musik för Poet, operasångare och rockband) samt Sound of Glass 1995 (musik för kontrabasar och kristallglas). Och nu ser jag fram emot att få se och uppleva Peters framträdande antingen på Bunge Vandrahem eller på Fiket i Burgsvik.

Bosse Bjällstrand