Varför blir aldrig hårddisken full?

Hårddisken i vår hjärna verkar vara helt omöjlig att fylla. Jag undrar varför är det så roligt och möjligt att lära sig nya saker varje dag?


Jag har under ett år haft förmånen att kompetensutveckla mig själv genom att gå en kurs som heter ”Marknadskommunikation för scenkonst” på Stockholms Konstnärlig Högskola. Det har varit en fantastisk resa där en liten och mycket priviligierade klass fått ta del av fantastiska lärare, oerhört kompetenta gästföreläsare och kanske främst en grupp studenter med massor av egna erfarenheter som vi villigt och generöst har delgett varandra. Att få dyka ner i ett ämne som i mitt fall har funnits i en ”parallell” värld är har varit en stor ynnest. Mycket läsande och funderande har det blivit. Målet med det hela är att jag skall bli bättre på att beställa och utvärdera olika åtgärder som vi på jobbet gör för att nå ut med konserter och andra event. Framtiden får visa när och på vilket sätt jag får nytta av denna kunskap. En sak är säker, uttryckt lite klyschigt: Kunskap är aldrig något som kan tas ifrån dig och det är oftast inte särskilt tungt att bära.

Under detta år har jag även fyllt jämt så nu kan jag säga att jag är i övre medelåldern. Resten av mina kursare är betydligt yngre än mig. Jag vet att åldern bara är en siffra men det är ändå därför att jag är så förvånad av att vår hjärna klara av att hela tiden ta emot, processa och förhoppningsvis inte glömma bort utan tvärt om gör en person, mig i detta fall, lite klokare. Att sedan minnet gör att vi kan använda denna kunskap och dra egna slutsatser. Hjärnan är kort och gott en fantastisk ”uppfinning” Den klarar oftast av att göra flera saker samtidigt och om man låter ”hårddisken” processa lite längre blir det ofta ganska bra beslut.

I min bransch måste vi just nu, som många andra, tänka på ett helt nytt sätt på grund av de rådande omständigheterna. Då märker man hur tankens kraft och kreativitet kan försätta berg, nya sätt att kommunicera, nya problem och tankesätt man måste ta höjd för och framförallt en ny typ av oro från samhälle och kollegor att ta hand om och processa. Hur hjälper vi varandra att prata om den rädsla som vi alla har för Covid? Hur kan vi förklara för varandra varför det är så mycket farligare att gå på en föreställning eller konsert än att gå och handla på IKEA eller att gå på nattklubb på Stureplan…?

Din dator kan massor av saker som i sig är helt fantastiska men glöm inte bort att det är många duktiga hjärnor som har tänkt ut hur dessa skall fungerar. Det är också kloka hjärnor som försöker knäcka tankenöten om att ge världen ett vaccin som skulle göra att vi återigen kan ses i konsertlokalen utan att känna oro för att inte sitta för nära. Hej hjärna, du är bäst!

Erik Skagerfält 

Roxys kulturtips!

PIONJÄRER PÅ PIPA!

Modern musik för blockflöjt, Region Gotlands kulturstipendiat 2020

Annika Hansson Gardelius, blockflöjt.
Piano Gisela Herb, Alice Johansson Blockflöjt och elever
från Kulturskolan Gotland.

Plats: Vårdklockans Kyrka Adelsgatan Visby
Tid: 15 november 2020 kl. 16.00
Inträde: 100:- Roxymedlem 70:- Max 50 pers.