Kulturellt vacuum

På lördagsförmiddagen, när städning egentligen är på dagordningen, eller på tisdagskvällen när maten står i ugnen – då blir det disco i köket, med dansvänlig musik på hög volym. Ibland är vi flera som dansar i köket i några minuter. Det är en härlig känsla att få släppa loss och viktigare än någonsin med den där korta dansen, musiken, rörelsen.


Det här kulturella vacuum som vi nu befinner oss i gör något med oss. Vi dör en smula. Missförstå oss inte, än är det en bit kvar tills vi dör av just det, men ibland känns det så, som att vi dör en smula när vi inte kan få den kulturella stimulans som vi är vana vid. Gå på teater, se en nyårsrevy, konserter, dansa i en bygdegård eller vilken kulturell aktivitet vi än gillar. Just nu känns livet fattigt på många sätt.

Att kulturen fattas oss i dessa tider är helt klart. Ett tydligt exempel på det var en dag i oktober då ärenden skulle uträttas på ÖsterCentrum och när vi kom ut ur en butik möttes vi av levande musik. Evert Jansson och Gert Hansson stod och spelade klämmiga låtar. Det tog tvärstopp i ärendena och vi blev stående en god stund. Kroppen rycktes med och huvudet blev glatt. Det blev så påtagligt hur mycket vi saknat att få gå och se konserter och andra föreställningar.

Kulturen påverkar vårt välbefinnande och det har gjorts en hel del forskning på området. Att sjunga, dansa, måla och lyssna på musik kan göra mycket för hälsan. Låt oss kika lite på vad just musik gör. För den som gillar musik kan ”rätt sorts musik”, det vill säga rätt för just den personen, vid det tillfället och i det sammanhanget, höja eller sänka energinivån allt efter behov. Ett exempel på det är hur ”rätt” musik på gympapasset kan påverka så en orkar lite till. Forskning visar också att musik kan dämpa stressreaktioner och skydda mot skadliga effekter av stress. Musik förstärker känslor – exakt hur är individuellt. Musik i tidig ålder hjälper barnet att lära sig att skilja på olika känslor. Musik kan också förbättra vår förmåga att klara av problem genom att den kan förändra våra tankar. Musik i social form ger en känsla av samhörighet och gemenskap. Sång skapar ofta en känsla av ökad energi och avslappning. Ja, musiken är sannerligen en viktig komponent för vårt välbefinnande. (källa forskning.se)

Förutom att lyssna på musik så är ett tips att besöka ett Meröppet bibliotek. Det är ett fantastiskt sätt att få tillgång till kultur i detta vacuum. I Roma och Slite finns redan möjligheten och förhoppningsvis kommer det även att bli möjligt på Hemse. Att helt ensam, efter stängningsdags, få komma till biblioteket och dyka ner i tidningar och litteratur är en njutning. Ett Meröppet bibliotek kan alltså besökas även på tider då biblioteket är obemannat och bygger på att du klarar dina ärenden själv. Du behöver ha eller skaffa dig ett lånekort och sedan behöver du under bemannad öppettid registrera dig som användare av Meröppet på det bibliotek där du vill bli meröppet-användare. Har du ännu inte provat detta så gör det!

Anna Hansson och Helen Lydänge Styrelseledamöter Halla Sockenförening

Roxys kulturtips!

Utställningen ”Änglar och irrbloss” av Björn Hammarström.
Utställningen pågår till 24 november
Plats: GFK Butik & Galleri Wallérs Plats 5. Visby
Öppet: 11.00–17.00