Musikens universum

Var kommer musik ifrån? Denna magiska företeelse som talar direkt till våra känslor.

Den tröstar, den lindrar, den piggar upp, den lugnar, den helar. När man gett sig in i musikens värld, lärt sig att behärska ett instrument och börjat hänge sig till att ge konserter och spela för en publik, kanske även komponera musik själv, då är det som att dörrar öppnas till ett alternativt universum. Och du är fast. En gång musiker alltid musiker. Du kanske inte alltid utövar din musik men du är musiker i hjärtat. Du förstår. Du har blivit musikens riddare. Du har fått ett världsspråk.


Många musikskapare vittnar om magiska ögonblick då musik och text plötsligt bara landar i knät. Den bara kom. Från var?

Musiken har ingen ålder. Den berörs inte av tid. Här skapar unga och gamla sida vid sida och språket man talar är tidlöst. Ålder upphör. Tid upphör.

Musik kan transformera något trasigt till något helt. Kan få alzeimerspatienter att minnas. Kan få brustna hjärtan att läka. Pianolektioner gör att barn blir bättre på matte i skolan. Den räddar ungdomar från utanförskap och ensamhet. Den kan få intagna på fängelser att vända livet och bli goda medborgare (jag har sett det med egna ögon) .

Ja musik är långt, långt mer än bara underhållning.

Viljan att hänge sig och sina känslor till denna magiska kraft och sedan ha modet att dela den med den övriga världen bör äras bättre tycker jag. Man offrar inkomst och pension för att leva musik. Som vi andra får ta del av.

Musiker är en gemensam naturresurs.

Och musik älskas av alla. (Ja iallafall 98 procent, forskare på Barcelona Universitet har funnit att ca 2 procent av oss är oförmögna att njuta av musik.)

Blir man speciellt snäll av musik? Jag tror det. Är musiker kanske rent av jordens änglar? Många musiker kommer till undsättning och spelar på välgörenhetsgalor för att hjälpa till i kriser. De spelar på sjukhus för att skynda på helande. De reser till krigshärjade platser och spelar för soldater. De spelar för livet.

För livet och freden. När jag jobbade i ett projekt som hette ”Ship to Bosnia” så var det musiker och artister som spelade ihop pengar till skeppshyra och färdmedel så vi kunde nå iland med hjälpen -mat, medicin och andra förnödenheter. Vi hade samlat ihop över 100 fyllda containrar till det krigshärjade landet.

Vi är bra på musik i Sverige. I många år har man talat om det Svenska Musikundret både här och utomlands.

Men 2020 blev inte som någon tänkt sig. Inställda spelningar och turnéer.

Uppskjutna skivinspelningar och produktioner lagda på is på obestämd tid. Karantän i stället för låtskrivarsessioner.

Mer än hälften av den svenska musikbranschens intäkter- drygt sju miljarder kronor – förväntas försvinna i år till följd av coronapandemin.

Och när vi trodde att nu kan det inte bli värre så blev det värre. Nu är det totalt arbetsförbud för alla musiker och artister.

Men det kommer en annan tid. Var så säker. Oj vad vi ska kramas då! Och spela i vartenda hörn av landet. Och vi ska dansa med varandra och svettas framför gungande scener! Vi håller andan nu. Ett kort tag till. Vi bidar vår tid bland noter och tangenter. Vi putsar våra fioler och gitarrer. Men sedan, då jäklar!

Då ses vi! Oj vad vi ska ses.

Du har fått oss på knä men det krävs mer än ett förbannat virus för att sänka oss alla! Fuck Corona!

Till minne av musikern och låtskrivaren Lennart Dahlberg, vars kropp inte orkade hålla emot. Vila i frid kära vän.

Maria Blom
Musiker/Konstnär/Projektledare Verksamhetsledare på Roxy

Roxys kulturtips!

Välkommen att gå in och titta på Roxy´s Kulturkalender, varje dag öppnas ny ruta i kalendern kl. 12.00.
Gå in på Facebook Kulturföreningen Roxy.
God Jul & Gott Nytt År önskar Kulturföreningen Roxy