På spaning i en ny värld!

Denna vecka blev det en liten spaning om hur jag ser vår samhällsutveckling. Det är förändringar som har i mina ögon smugit sig på oss, tyvärr går det fortare och fortare. Kanske är det något vi skall ta med ro men jag ser det som något vi inte bara kan låta passera. Vad innehåller då min spaning…


Att vara klok i efterhand inte särskilt klokt. Dagens samhällssituation har gjort att det är fullkomligt översållat med både privatpersoner men framförallt politiker och mediarepresentanter som analyserar och utvärderar beslut där fakta har ändrats efter det att ett beslut togs. Kort sagt: När ett beslut togs visste man inte lika mycket som när det senare kritiserades. Det är konstigt att våra politiska företrädare också försöker ta politiska poänger på denna typ av efteranalys. I mina ögon blir det inte trovärdigt att man kritiserar på detta sätt. Det gäller väl att fråga sig ”vad hade jag gjort om det var jag som skulle ta beslutet” Sedan har vi ett annat problem med att vi inte tillåter varandra att ha fel. Klimatet blir därför att vi är mer rädda för att göra fel än att sträva efter att göra rätt. Kanske är det så att vi måste tänka om och göra tvärt om. Att utgå från att vi alla vill göra rätt samtidigt som man vet att det är ok att göra fel. Vi kanske återigen börjar tro på personers kunskap och att vi framförallt accepterar när någon gör fel och ber om förlåtelse.

En annan jobbig företeelse i dagens samhälle är att vi påverkas så mycket av nyheter på våra olika plattformar och webbsidor. Vi får upp det som flash i våra mobiler och för att vi skall klicka på nyheten krävs det att vårt undermedvetna går igång av rubriken. Det blir lätt så att rubriken är vinklad på ett spektakulärt sätt som utmanar och väcker nyfikenhet. Ofta är det så att för att få hela ”sanningen” måste man läsa hela artikeln eller lyssna/titta på inslaget om det handlar om ljud/bild media. Självklart förstår alla att det är detta med helheten som är underförstått men handen på hjärtat, visst läser vi oftast bara rubriken och drar egna och mer eller mindre förhastade slutsatser. Senast var det nyheten om de så kallade ”vaccinturisterna” som Radio Gotland hade på sida. Varför skrev man en rubrik som faktiskt i sin utformning syftar till att uppmuntra, ett vi och dom, istället för att beskriva vad inslaget faktiskt handlade om. Den enda orsaken till denna rubriksättning måste hittas i jakten på så kallad klick.

Nog med tråkiga och buttra kommentarer.

Snart är första vårmånaden här, vaccinationer kommer att ta fart, sommarens värme får oss och allt blir bättre. Det blir bättre Jag lovar och svär.

Erik Skagerfält
Tubaist och producent

Roxys kulturtips!

På Riktigt! Ny skiva från Jan Bertholdsson
Efter Jan Bertholdssons återkomst som soloartist med skivan Arv (2017) kommer nu uppföljaren: På riktigt. Jan har i ett samarbete med musikerna Roger Gustafsson och Torbjörn Söderman producerat ”På Riktigt” som andas stundtals Nashville, country, americana, men här finns även inslag av Kuba och kanske framför allt, visor, framförda på gotländska.
Skivan kommer bara finnas i digital form på Spotify och andra streamingtjänster.