En annorlunda tid på en annorlunda ö

Sjuttio plus är ingen höjdare i dessa tider, håller mig hemma, håller avståndet till andra, använder munskydd, spritar händerna, träffar bara de absolut närmaste i familjen om de nu hållit sig i karantän minst en vecka.
   Tack och lov har jag en hustru som jag lever tillsammans med, det hade varit ännu tristare att vara helt ensam. Pandemin har skapat bestående förändringar i mitt och vårt sätt att tänka och göra saker.


Jag upptäcker hur viktigt det är med sociala möten med familjemedlemmar, släkt och vänner. Saker som man tagit för givet är nu inte självklart. Visserligen finns möjligheterna med kontakt via sociala media och telefon, vilket jag verkligen utnyttjar. Det är inte samma sak och där kan ibland även saker bli svåra att tala eller skriva om, lättare när man träffas. Numera är en viktig stund på morgonen att se Nyheterna och få en ny status på Corona läget. Många experter finns numera i hela världen, de som anser sig veta och de som tycker att det görs fel och borde bekämpas på annat sätt. Vem har rätt? Jag vet inte. Jag kan inte annat än beundra och berömma alla de som måste ta hand om oss som drabbas av Corona, tur att ni finns. Det är ni som är experterna! Tack.

Sommaren är nu här igen, men mycket kommer bli annorlunda tack vare Corona. Men det har inte påverkat Koltrasten, Lärkan eller Göken och andra fåglar att hålla sina härliga fågelsånger. Vallmon och Blåelden sätter lite färg på tillvaron. Det som tyvärr denna sommar inte blir av på det normala sättet är Almedalsveckan, Medeltidsveckan, Romateaterns Shakespeares uppsättning och mängder av inställda eller förändrade artistframträdanden över hela ön. Men ön har mycket att erbjuda i form av natur, bad, matupplevelser och trevliga gotlänningar. Det viktiga är nu att hålla social distansering, ha handsprit och ett gott humör.

Alla har vi såklart brister och ingen är perfekt. Det gäller inte minst mig själv. Det som irriterar mig är att jag och andra visat en rädsla för fastlänningar och andra besökare. Vi skall inte vara oroliga för våra besökare utan bara önska dem välkomna. I stället för att irritera sig, så måste vi i stället tillsammans lita på deras goda omdöme av situationen och själva hjälpa till att hålla avstånd, sprita och ha munskydd. Vi måste mer själva tänka på hur vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Jag har lärt mig att det mängder med möjligheter som jag inte hade en aning om tidigare, har varit med på Zoom-möten, gått på museum, varit på jazzklubbar i London och Köpenhamn varje vecka digitalt. Och här på ön har Janne Bertholdsson just kommit ut med sitt nya kanon-album ” På riktigt” som nu finns att höra på Spotify, dessutom så hörs nu Clara Klingenström mycket på P4 och har nu hamnat på 2:a plats på Svensktoppen. Grattis! Så visst finns det ljuspunkter i Corona mörkret.

Var rädda om nära och kära, håll avståndet, på med munskyddet och sprita händerna!

Bosse Bjällstrand

Roxys kulturtips!

Gotlands tyngsta utställning öppnar på Naturum

Smidda fåglar har intaget övervåningen på Naturum i Vamlingbo. Uppflog och ansättningar heter fågelskådaren och smeden Mathias Wilsons utställning.

Öppet Lördag-Söndag  11.00-16.00