Kulturtanter på café

1Jag sitter i trädgården på S:t Hans café. Vinden är äntligen ljummet varm och jag är omgiven av skrattande svagt rödbrända försommarmänniskor. Himlen är utan moln och stadens åldriga hus sträcker på sig och prålar i solgasset. Butiksinnehavarna på Adelsgatan har slagit upp sina shoppingfönster och staden liksom puttrar av förväntan. Vågar vi hoppas att sommaren och friheten är här nu?

Vid vartannat bord på S:t Hans lummiga bakgård sitter det damer i övre medelåldern. De har mjuka frisyrer och fladdrande luftiga kläder. De dricker kaffi, äter kaka och skrattar högt och länge åt något befriande roligt de hört eller läst i tidningens helgbilaga. Kanske sitter de och väntar på att de nu öppnade museerna och konstutställningarna i Visby, om än med restriktioner, ska slå upp dörrarna. Så de åter kan insupa ljuset i en solnedgång i akvarell eller njuta den blå tonen av en klarinett. Nyss utsläppta ur den eviga karantänen och med all tid i världen att vara just här och nu sprider de vällustigt ut sig över caféet som en färgglad sommarduk.

Har kulturtanterna intagit Visby tänker jag och ler över min tekopp. Till saken hör att jag älskar dessa damer! Kulturtanten borde få statligt stöd tycker jag. Hon är den som upprätthåller Sveriges kulturskapares livsrum. Hon är den som är först i salongen när klockan ringer in till publik, redo att insupa kvällens föreställning, konsert eller bildkälla. Hon är också sist ut, ofta med en ditsläpad gubbe under armen, som lovats en öl och kaka i pausen för att hänga med på kvällssoaré.

Vi musiker har kulturtanterna att tacka för många fina konsertkvällar i kyrkor, bygdegårdar och teater-salonger. Utan henne står mången salong ekande tom. Detta är en väl bevarad hemlighet i jakten på likes och ungdomlig Hipster status. Satsa på damerna så har du jobb hela livet! Popsnören är flyktiga älskare. De vill snart till nästa blomma och nästa innegrej. Tanten är trogen stunden och det vackra. Hon vet att uppskatta konsten och att vila i upplevelsen.

Kulturtanten har en hemlig inre nyfikenhet som infaller någon gång efter klimakteriet. Där får den fullt spelrum och med en underbar jävlar anamma blommar den ut och slänger av sig de högklackade och kliver i de mer foträta. Det här är dock kvinnor med stil! De gillar färg, hon gillar färg och målar sina läppar och tånaglar röda. Om hon vill. Här får du svar på tal med referenser till klassiker och senaste forskning. Det är hon som tipsar dig om den smalaste föreläsningen om kulturens skuggade prosa. Ingen bredd i kulturen utan henne. Jag tror det var Kerstin Thorvall, en av kulturtantens urmödrar, som beskrev sig själv som ”en människa som ville säga som det var och som aldrig lärde sig att inte alla ville veta det”. Jag önskar fler ville säga som det var och skita i konventionen. Gör det som är skoj. Livet är för kort för att ha tråkigt!

Emil Jensen är en av de artister som hyllat kulturtanten. Han kallar henne samhällets antioxidant. Jag skriver under på det och hans tal till hennes försvar förklarar även denna hyllning på prick. Jag säger det med stolthet. En dag ska även jag bli kulturtant och sitta på café med röda naglar och fladdrande silverhår.

Karina Kampe,
Artist & Sångskrivare

Roxys kulturtips!

UTSTÄLLNING PÅ STORA KARLSÖ!

Naturfotograferna Niclas Ahlberg ochTorsten Green-Petersen visar gotländska fågelfotografier hela sommaren.

Plats: Stora Karlsö Restaurangen 10 Välkomna!