Sommar, sommar, sommar…

Och så kom den till slut, sommaren, som man längtat efter så länge. Grillen går varm och shortsen är på. Högsommarvärme och vi har redan passerat midsommar. Vad passar då inte bättre än att på kvällskvisten krypa in i hemmabion och kolla på lite film?! 

Här är några tips på klassiska sommarfilmer för en mysig biokväll! Vi börjar förstås med några lättsamma komedier…

”Att angöra en brygga” – 1965.
Regi: Tage Danielsson. Berättelse om kräftskiva som spårar ur.

”Vi hade iallafall tur med vädret” 1980. Regi: Kjell Sundvall. Svensk husvagnssemester med komplikationer.

”SOS – en segelsällskapsresa” 1988. Regi: Lasse Åberg. Om gentrifiering av Skärgårdsidyll.

…och för alla med barnasinnet i behåll…

”Pippi på de sju haven” 1970. Regi: Olle Hellbom. Piratäventyr i söderhavet.

”Emil och griseknoen” 1973. 

Regi: Olle Hellbom. Grisuppfödning och annat kul på landet.

”Dunderklumpen” 1974. Regi: Per Åhlin. – Tecknat med naturen i fokus.

…och följer upp med några cineastiska alternativ…

”Sommarnattens leende” 1955. Regi: Ingmar Bergman. Svartvit sängkammarfars.
”Jack” 1977. Regi: Jan Halldoff.  Stockholmsveckan redan då.

”Badjävlar” 1971. Regi: Christian Lund. Också om gentrifiering av Skärgårdsidyll.

…och så avslutar vi med lite spänning och dramatik!

”Fönstret mot gården” 1954. Regi: Alfred Hitchcock. Konvalescent spanar på grannarna.

”Hajen” 1975. Regi: Steven Spielberg. Storfiskedrama med strandhugg. 

”Stand by me” 1986. Regi: Rob Reiner. Ungdomar på likjakt som spårar ur.

Loppissommaren har bara börjat! Med senaste uppdateringen på över 60 stycken loppisar och prylbodar listade på ”Loppisguiden Gotland”. Och förmodligen minst lika många olistade, så måste Gotland vara en av de loppistätaste områdena i Sverige. Från ”Vildplocket” på Fårö via prylmeckat i mitten, ”Roma Antik & Retro” (som har expanderat och öppnat ny butik på Östercentrum) till ”Loppisladan” i Rone. Vägarna runt Gotland erbjuder också massor av engångs gårdsloppisar som dyker upp med enkla skyltar vid vägrenen. Kör inte för fort! Då kanske du missar en guldgruva efter vägen.

Jag var på auktion nyligen. Det var fantastiskt kul att åter få bevista en lokal till bredden fylld med potentiella fynd från lokala gårdar men ibland också från när och fjärran. Att få känna gemenskapen med, den förvisso, begränsade skaran entusiaster. Passade på att ropa in några småsaker bla. färgglad glaskonst från 70-talet. Ser framemot fler auktioner, med stämning och spänning på topp när många bjuder. Man behöver oftast inte bjuda själv för att ryckas med i budgivningen, men man får inte glömma bort att hålla händerna i styr när man hälsar på bekanta, annars kan det lätt hända att man kommer hem med en överraskning. Det kan i och för sig vara trevligt det med, om inte överraskningen blir allt för dyr.

Musiktips 1. Sommarens soundtrack börjar arta sig. Missa inte ”Record Store Day” den 17 juli. Coop Records släpper dubbelalbumet ”Going Abroad” med Nymphet Noodlers, med numera Visbybon, gitarristen och kompositören, Mattias Bärjed. Givetvis på VINYL! Skivbolagsdirektörerna i fiskdisken levererar i vanlig ordning, ny vinyl och färsk fisk rakt över disk! Kungligt!

Musiktips 2. Nu har äntligen nya caféet ”Buttlegrisen” öppnat och dessutom med musik vissa varma sommarkvällar med Buttlebon Fredrik ”Shakin´ Fredrik” Willstrand som värd.

Glad sommar!

Pelle Jansson
Konsert och Event Promotor

Roxys kulturtips!

MUSIK PÅ LANGSTA
Lördagen 3 juli kl. 13.00 & 15.00 

Sjung med Julia Westberberg & Blåsarkvinteten
Dansa med Vera Kebbe & Gotlands Jazztrio 

Entré 40:- www.kfroxy.se/biljetter
Arrangörer Gotlandsmusiken och Kulturföreningen Roxy