Höstfixa med XL-BYGG KG Ahlqvist: ”Dags att avsluta ute och påbörja inne”

Felix Sundh, säljare XL-BYGG KG Ahlqvist vid fönsterutställning. Inredning Elfa trädgårdsutrustning.

– Hösten närmar sig och det är dags att se över sin villa eller sitt sommarhus. En bra tumregel är att avsluta insatserna vad gäller trädgården och husets skal. Och sedan påbörja projekten inomhus – kanske förbättra förvaringsutrymmen och hur man disponerar sina ytor, säger Emma Ahlqvist på XL-BYGG KG Ahlqvist i Visby.

Att börja det hela med en rundvandring med kaffetermosen i trädgården kan vara riktigt mysigt. Kanske finns det efter sommaren nya idéer att förbättra ytterligare till nästa säsong, och kan i god tid göra en plan för t.ex. odlingar med pallkragar och hur alla trädgårdsprylar kan förvaras smartare.

– Att ordna till en bättre förvaring för trädgårdsredskap och utemöbler kan göra det smidigare och roligare när dessa ska ställas undan – och dessutom lättare när de sen ska fram igen till våren. Kanske kan en röjning i garaget eller byggandet av en ny förvaringsbod under hösten bli vägen till ett ännu trevligare trädgårdsliv framåt, säger Emma.

– Vi kan hjälpa till att planera effektiva förvaringslösningar för alla möjliga behov med det praktiska Elfa-systemet. Elfa har flera smarta produkter som passar allt från trädgårdsredskap till cyklar och däck.

Viktigt att se över husets skal

Nästa steg i höstgenomgången blir husets skal.

– Taket är viktigt att kolla till regelbundet för att undvika läckage och kallras. Se över takpannorna så de är hela och ligger rätt. Mossigt tegel drar åt sig fukt som sedan kan frysa och spräcka pannorna, därför det också viktigt att få bort mossa. Ett starkt och helt tak är förstås även viktigt för eventuellt stora snölaster när den dagen kommer, säger Emma.

Ett titt i krypvindarna kan avslöja brister som kan leda till läckage eller röta som bör hanteras. Vill man ge sig på ett lite större projekt i höst kan en tilläggsisolering bidra till energibesparing inför vintern.

Sedan har vi takavvattningen.

– När ni ser över taket – kom ihåg att se över rännor och stuprör också. De kanske bara behöver rensas från mossa och skräp för att ge god avrinning medan vissa delar kan behöva bytas ut, menar Emma som också tipsar om lövstoppare som kan förhindra höstlöven att landa i rännorna och stoppa vattenflödet.

– Hjälp också vattnet bort ifrån huset så det inte rinner ner i husgrunden. En utfällbar regnvattenränna eller dräneringsslang till stupröret är två varianter för detta.

Bra dörrar och fönster ger trivsel

Fasaden behöver förstås kontinuerlig tillsyn vad gäller ytmaterial och målning. Emma vill också slå ett slag för ytterdörrar och fönster.

– Här finns ofta stora energibesparingar att uppnå, förutom att det är obehagligt med drag från dörrar och fönster, särskilt om man har barn eller barnbarn som kryper på golvet. Fina dörrar och fönster betyder också mycket för husets estetik.

Ofta kan renovering, målning och nya tätningslister göra jobbet. Men ibland är det läge att byta fönster och dörrar. Med en ny dörr får man också anledning att välja nytt och säkert lås.

– Vi har ett stort sortiment av högkvalitativa fönster och dörrar i olika stilar och till fina höstpriser. Vi ger gärna råd och förslag för att hitta de rätta lösningarna för varje hus, berättar Emma.

Hur kan inneytorna användas bättre?

Till sist är det dags att gå in i huset och fundera över vilka höst- och vinterprojekt det kan vara dags att påbörja så här års.

Också här tycker Emma att en rundvandring är en bra början. Och att det är klokt att involvera hela familjen eller alla de som bor i hushållet, för att ta med allas behov och tankar i planeringen.

– Det är bra att tillsammans fråga sig hur man kan använda sina inneytor ännu klokare och trevligare. Kanske har man barn och ungdomar som vuxit ifrån sina barnrum och skulle må bra av nya sätt att disponera rummet eller en ny kulör på väggarna.

– Och även inomhus finns det ofta mycket att göra vad gäller förvaring för att kunna utnyttja ytorna smartare. Även här kan Elfas förvaringssystem lösa mycket.

Hemmajobb och inneklimat

Emma tror också att många fortsatt kommer att jobba en del hemma även efter att Corona-restriktionerna mjukas upp.

– Det gör att många har anledning att fundera över hur en hemma-arbetsplats blir så bra som möjligt. Kanske en ny skiljevägg, en rejäl arbetsbänk, bättre belysning eller omdisponering av rum kan lösa saken.

Ytterligare en sak som kan vara bra att tänka över vad gäller husets insida är inomhusklimatet.

– Bra ventilationslösningar är en del. Och i vissa bostäder kan luftavfuktare göra vinterhalvåret behagligare. Vi har stor kunskap och erfarenhet vad gäller dessa frågor – och kan hjälpa till med goda råd för de flesta byggprojekten, säger Emma.

– Så när höstgenomgången av bostaden eller sommarhuset är gjord, är alla välkomna till oss på XL-BYGG KG Ahlqvist för att bolla sina idéer och få vägledning och förslag på slutliga lösningar.

Emma Ahlqvist, Marknadsansvarig XL-BYGG KG Ahlqvist.

Källa: XL-BYGG KG Ahlqvist

Kontakt: För mer information besök www.xlbygg.se/kgahlqvist/