”Ett samhälle utan musik är som ett hus utan fönster”

Jag vet inte vem som skrev dessa rader men jag håller med. Det är svårt att förstå att något samhälle vill existera utan musik. Varför? Redan innan vi kan gå gungar vi i takt till rytm och musik. Det bor i vårt blod.

Under talibanstyret i Afghanistan, i slutet av 90-talet, var musik förbjuden.

Afghanistans första orkester för kvinnor, Zohra, vinnaren av Polarpriset 2018 från National Institute of Music (ANIM) har sedan orkestern bildades mottagit dödshot i hemlandet och nu med Talibanerna åter vid makten har de fått alla sina fina instrument sönderslagna och musikinstitutionen är förbjuden och upplöst.

Kan verkligen musik vara så farligt? Hur? Det är så svårt att fatta. 

Ska man förbjuda fåglar att sjunga?

Är det farligt att vara lycklig?

Musik helar. Det är jag övertygad om efter min egen musikaliska resa där jag skrev en av mina första visor som en klagosång när jag var 6 år:

”När jag var liten, liten som så! (här skulle man visa längden med händerna -mycket viktigt) Då hade jag skor med bjällror på. Allting var härligt, inget besvärligt, när jag var litet barn” 

Jag tyckte väl att kraven på mig hade ökat besvärande mycket med min stigande ålder.

Sedan dess har jag skrivit hundratals olika låtar till olika sammanhang och de flesta har nog fortsatt vara ”klagosånger”. Olycklig kärlek, ensamhet, längtan, och sökande efter mening. Man skulle nog kunna tro att jag är en djupt deprimerad människa om man bara lästa alla mina texter. Men det är jag inte. Jag har liksom skrivit av mig. Jag är en djupt lycklig människa. Jag tänker att om vi, som är den mest priviligierade procenten i världen, inte är lyckliga. Vem ska då vara det? Vilka ska vara lyckliga om inte vi?

Men jag vill inte vara passivt lycklig. Jag vill inte vara ”stoppa huvudet i sanden” lycklig. Jag vill vara lycklig för allt jag har och allt jag får vara med om, men aktivt jobba för en bättre och helare värld.

Finns inget bättre botemedel mot sjukdomar än lycka. Placeboeffekten fortsätter att förbrylla. Tron försätter berg.

Våga vara lycklig. Världen mår inte bättre av att du mår sämre. Kanske är det till och med tvärtom, att världen får näring av våra tankar och vår lycka.

Musik gör mig lycklig så jag säger som Agnetha Fältskog:

”Thank you for the music, the songs I’m singing.
Thanks for all the joy they’re bringing
Who can live without it?
I ask in all honesty
What would life be?
Without a song or a dance, what are we?
So I say thank you for the music
For giving it to me” 

Maria Blom
Musiker/ Konstnär/Projektledare/
Verksamhetsledare Roxy

Roxys kulturtips!

Quilty gör turné på Gotland!

Dag Westling – sång, gitarr, 5 string banjo, tin whistle
Esbjörn Hazelius – fiol, sång, gitarr
Gideon Andersson – bouzouki, mandolin, bodhran, sång
Staffan Lindfors – kontrabas, sång

16 sep Hemsegården, Hemse
17 sep Bunge Vandrarhem (Obs! Bokas på 072-5245545)
18 sep Östergarns bygdegård Kulturhuset, Katthammarsvik

Boka på kfroxy.se/biljetter